Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet een Groene Kaart altijd van één (dus unieke) kleur groen zijn, of heeft elke verzekeraar z’n eigen kleur groen?

Vraag gesteld door dmamcw op 30 juni 2018

Moet een Groene Kaart altijd van één (dus unieke) kleur groen zijn, of heeft elke verzekeraar z’n eigen kleur groen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of 'een groene kaart' (auto verzekering) daadwerkelijk groen van kleur dient te zijn.

"De groene kaart' dient daadwerkelijk groen van kleur te zijn. Een kopie op wit papier volstaat dus niet. De groene kaart dient voorts aan de voorgeschreven indeling van de kaart (lay-out) te voldoen. Er is geen specifieke kleur groen meer voorgeschreven.

In de navolgende landen bent u verplicht over een originele 'groene kaart' (papieren versie) te beschikken:

 • Albanië
 • Bosnië en Herzegovina
 • Iran
 • Israël
 • Macedonië
 • Marokko
 • Moldavië
 • Montenegro
 • Oekraïne
 • Servië
 • Tunesië
 • Turkije
 • Rusland
 • Wit-Rusland.

In Bulgarije is een originele groene kaart niet verplicht, doch wel aan te bevelen.Een originele groene kaart kunt u bij uw autoverzekeraar aanvragen.

 


***

 

 

 

Reactie van dmamcw:

 

 

Michiel Ckaesen,

Bedankt voor de reactie, echter u heeft niet mijn vraag beantwoord. De info die u geeft, is mij bekend. De vraag was, gebruikt iedere verzekeraar maar z’n eigen kleurtje groen en is het A4-tje vaak maar voor de helft groen en soms is de achterkant helemaal wit. Dus een wit A4-tje in de printer, waarbij het groen softwarematig is. Vroeger was het een echt bedrukt groen vel, bij iedere verzekeraar hetzelfde. Dus makkelijk te herkennen voor die douanier die jou bij de grens van bijv. Macedonië os Montenegro moet controleren. Gaat u daar eens nader op in. Met vriendelijke groet, Dick Mars.

 


***

 

 

 

Reactie van dmamcw:

 

 

Dus kortgezegd wat verstaat Michiel Claesen ofwel de ANWB onder een ‘originele groene kaart’? Blijkbaar dus in ieder geval geen ‘geprinte’ versie. Dat printen is precies wat de verzekeraar dus wel doet, printen op wit papier met softwarematig één of twee groene (vaak lichtgroene) vlakken.

 


***

 

 

 

Reactie van Michiel Claesen:

 

 

Ik zal morgen inhoudelijk op uw vraag terugkomen.

 


***

 

 

 

Reactie van Michiel Claesen:

 

 

Moet toch een correctie maken op mijn bovenstaande antwoord.

Een 'groene kaart' dient toch echt GROEN te zijn. Een kopie op wit papier volstaat derhalve niet!

Anders dan voorheen zijn er verder geen vereisten aan de kwaliteit van het papier en evenmin aan een specifieke kleur groen (als de kaart maar groen van kleur is).

Aanhangwagen/caravan > 750 kg
De eigenaar van een aanhangwagen of caravan, met eigen kenteken, behoort tevens over een afzonderlijke 'groene kaart' te beschikken voor desbetreffende aanhanger of caravan.

Een afzonderlijke groene kaart voor uw aanhangwagen of caravan kunt u aanvragen bij de WAM-verzekeraar van het trekkend voertuig (auto, camper, etc).

NB: om misverstanden te voorkomen, zal ik mijn bovenstaande antwoord aanpassen.

 


***

 

 

 

Reactie van dmamcw:

 

 

Beste Michael Claesen,

Bedankt voor uw correcte en snelle reactie. Voor de volledigheid van mijn kant nog het volgende. Mijn camper heb ik verzekerd bij Univé. Zij verstrekken mij een Groene Kaart (incl. hulpkaartinfo) in de vorm van een A4-tje, waarbij de bovenste helft van de voorzijde lichtgroen van kleur is. Verder is de onderste helft van de voorkant even als de volledige achterkant volledig wit. Dus een vel wit printpapier waarbij een gedeelte softwarematig groen gemaakt is. Andere verzekeraars doen het weer anders. De NKC bijv. geeft een Groene Kaart met de bovenste helft aan voor- en achterkant in weer een andere kleur groen, maar ook als basis een vel wit printpapier. Hoe kan de beste man of vrouw aan de grens van dus Macedonië, Montenegro, Albanië, Bosnië etc. nu eenenander op de juiste manier beoordelen, als hij/zij zoveel variatie ziet. Niet dus, hebben wij met ondervinding meegemaakt. Vrieger was er één unieke Groene Kaart bij welke verzekeraar je ook zat. Wij willen volgend jaar Marokko bezoeken, dus ik zie de bui alweer hangen. Toch nog een reactie van u c.q. ANWB zou prettig zijn.

Met vriendelijke groet,

Dick Mars

 


***

 

 

 

Reactie van Michiel Claesen:

 

 

Alle Nederlandse verzekeraars ontvangen circulaires van het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars met betrekking tot regelgeving over de groene kaart. Wanneer een verzekeraar afwijkt van deze regelgeving, dan is deze aansprakelijk in het geval een verzekeringsnemer hierdoor in de problemen komt.

Uiteraard staat het u vrij naar een andere verzekeraar over te stappen, die wel een groene kaart verstrekt die aan de regelgeving voldoet.