Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voetpad met bord fietsers toegestaan

Vraag gesteld door Corvus op 16 juli 2017

Tegenover mijn huis is een voetpad. Sinds een jaar staat daarboven fietsers toegestaan. Dit is gebeurd omdat veel fietsers er illegaal gebruik van maakten.
Wat is de status van die toevoeging fietsers toegestaan
Ik wandelde op het voetpad met mijn hond en gaf fietsers de ruimte maar werd door een fietser aangereden waardoor de fietser zijn evenwicht verloor en viel hij stelt mij nu aansprakelijk voor de schade aan zijn fiets.
Ik stel dat het primair een voetpad is en de aanduiding fietsers toestaan betekent dat de fietser rekening moet houden met de voetganger. Langzaam rijden eventueel afstappen
Mijn uitgangspunt zou zijn dat ik niet aansprakelijk ben voor zijn schade


Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw vraag is in behandeling genomen.***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

U bent aangereden door een fietser op een voetpad. Door middel van een bord wordt aangegeven dat ook fietsers zijn toegestaan. U vraagt naar de aansprakelijkeid in deze.

Op het moment dat er een aanrijding heeft plaatsgevonden is de vraag wie daar aansprakelijk voor is. Kennelijk is het toegestaan om op dit pad ook te fietsen. U geeft echter aan dat u de fietser de ruimte gaf. Indien de fietser u kon zien lag het ook op de weg van de fiester om met u rekening te houden.

Als de fietser u aansprakelijk stelt zal deze aan moeten tonen dat u door een verwijtbare gedraging aansprakelijk bent. Het feit dat u daar liep met uw hond maakt u niet aansprakelijk. Het hangt dan af van de situatie vlak voor en tijdens de aanrijding of u voor de schade van de fietser kunt worden aangesproken.

Indien u in het bezit bent van een AVP (particuliere aansprakelijkheidsverzekering) raad ik u aan deze in te schakelen.

Voor meer informatie over het verhalen van schade na een ongeval verwijs ik u naar onze website.