Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

aansprakelijkheid bij huren van een scooter.

Vraag gesteld door petrolhead1963 op 22 oktober 2017

Onlangs huurden wij vier scooters bij Hubnix in Mechelen(Limburg). De borg was 75euro per scooter. Eén van ons viel met de scooter en deze werd dus beschadigd.Bij terugkomst bleek dat de scooter WA was verzekerd en de huurder bij schade aan de scooter aansprakelijk is voor het volledige bedrag van de schade, in dit geval 300euro maar dat kan bij een ongeval natuurlijk ook veel meer zijn.

Wij waren er vanuit gegaan dat je aansprakelijk bent voor de borg per scooter maar nu werd de borg van de andere 3 scooters ook ingehouden om de 300euro schade te dekken en moesten wij het onderling maar verdelen.

Volgens de verhuurder was dit normaal omdat geen verzekeraar een huurscooter All-Risks wil verzekeren en is dit bij andere verhuurders dus ook zo.

Ik vraag me af of dit normaal is en als dat zo is wil ik iedereen waarschuwen die een scooter huurt dat dit een stuk duurder uit kan vallen dan je van te voren had verwacht.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Recentelijk heeft u met vrienden viers cooters gehuurd in Limburg. Eem van de scooters is door een val beschadigd geraakt. De verhuurder heeft gehele schadebedrag op jullie verhaald, ook al bedroeg de borg per scooter € 75,-. U vraagt zich af of dit gebruikelijk is.

Als u een scooter huurt, duent u deze in dezelfde staat terug te bezorgen. Indien u de scooter met schade terugbezorgt, dan hangt het van de huurovereenkomst en de toepasselijke huurvoorwaarden af hoe deze schade wordt afgewikkeld.

Kortom; als u een huurovereenkomst aangaat, lees dan vooral van te voren de toepasselijke voorwaarden, teneinde verrassingen te voorkomen.