Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Niet mogelijk te SMS-parkeren in Belgie

Vraag gesteld door MVN op 13 augustus 2015

Vorige week zijn we een paar dagen op vakantie geweest in Belgie. Daar hebben we geparkeerd op een betaalde parkeerplaats. Aangezien we geen muntgeld bij ons hadden (heb ik vrijwel nooit meer) en betalen via een pinpas niet mogelijk was, heb ik gebruik gemaakt van SMS-parkeren. Helaas aan het eind van de dag toch een parkeerboete. Bleek toen ik het bedrijf belde dat het helemaal niet mogelijk was om de service te gebruiken met een buitenlands nummer. Staat zeker niet aangegeven op de paal en heb geen bericht gekregen dat betalen via SMS niet mogelijk was. Op mijn T-Mobile staat wel duidelijk: dat ik een bericht verstuurd heb naar 4411 (Berichten verstuurd in het buitenland). Zijn er meerdere mensen die dit ook gehad hebben en valt er nog wat aan te doen? Is het mogelijk om bezwaar te maken? Ik vind het behoorlijk onrechtvaardig.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in België een parkeerboete ontvangen, alhoewel u - met recht - in de veronderstelling verkeerde, dat u aan uw betalingsverplichting voldaan had. U vraagt zich af of bezwaar maken zinvol is?

Gelet op de situatie, waarbij nergens vermeld was, dat betalen via SMS voor buitenlands gekentekende voertuigen niet mogelijk is, loont het mijns inziens om tegen de opgelegde boete in verweer te komen. Geef daarbij tevens aan bereid te zijn het verschuldigde parkeertarief met terugwerkende kracht alsnog te willen voldoen.

Uiteraard zijn wij uiterst benieuwd naar de afloop van deze zaak!***

Reactie van Jack1:

Beste mv
Wij zijn deze maand ook de klos in België van Sms 4411 parkeren.
Ook bij ons de sms wel op de telefoonnota en ook als schermafbeelding meegestuurd met het bezwaar. Maar ook de melding dat sms parkeer dit niet geldig is voor buitenlanders. Leve een Europa
Hoe is jullie zaak gelopen ?
Ik wil ook weigeren te betalen aan die buitenlandse valstrik van die Belgen***

Reactie van Marlijn van Gellicum:

In aanvulling op dit antwoord nog het volgende.

Het blijkt dat het parkeren via sms ('4411') inderdaad alleen mogelijk is voor Belgische gsm-nummers.

Het mobiel betalen via '4411' werkt via een Belgisch GSM-abonnement. Met de rekeninggegevens van het GSM-abonnement wordt het verschuldigde parkeergeld van de rekening afgeschreven na aan- en afmelding door de parkeerder.
Meer informatie over '4411' vindt u op hun website.

Het aanmelden en afmelden via 4411 is kennelijk onvoldoende geweest om het parkeergeld te voldoen. U heeft dan ook niet betaald.

U zou bezwaar kunnen maken tegen het feit dat niet is vermeld dat deze wijze van betalen niet mogelijk is voor niet-Belgische GSM-nummers. En dat u daardoor in de veronderstelling verkeerde wel te hebben betaald.***

Reactie van Ronnn:

Zag dat er bij 4411 de mogelijkheid bestaat om ook buitenlandse gsm nummers in te geven. Heb een email gestuurd en kreeg onderstaand antwoord.


Beste,

Inderdaad, wij hebben ons systeem aangeapst zodat ook buitenlandse nummers gebruik kunnen maken.

U kan inderdaad een account aanmaken met uw nederlands nummer. U zal dan gebruik kunnen maken van onze dienst in België. De betaling zal dan verlopen via een afschrift dat wij naar uw mailadres zullen sturen.***

Reactie van Marlijn van Gellicum:

Beste 'Ronnn', hartelijk dank voor uw aanvulling.