Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn auto is na de inruil en voordat ik mijn nieuwe auto heb kapot gegaan

Vraag gesteld door Evelrob op 5 december 2018

Ik zit met het volgende probleem. Ik heb mijn oude auto omdat de koppeling erg slecht werd ingeruild voor € 600 en er een mooie auto ter waarde van € 15000 voor teruggekocht. De garage was op de hoogte van dit probleem en zei zelf al dat bij de proefrit dit probleem naar boven kwam. Deze deal hebben we op 1 december afgesproken en ook ondertekent. Op 7 december kan ik de nieuwe auto ophalen. Echter in deze tussentijd is mijn auto gestopt met rijden. Volgens de ANWB ligt mijn koppelplaat eruit en is deze reparatie zo duur dat we hier niet meer aan moeten beginnen. De ANWB heeft de auto dan ook gesleept naar de garage waar ik deze deal mee heb.
Ik zou heel graag willen weten hoe dit juridisch zit. Kan de garage de € 600 intrekken of zullen ze toch dit bedrag moeten aanhouden als ik aanstaande vrijdag mijn nieuwe auto ophaal? Hopelijk kan iemand mij hiermee op weg helpen

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een koopovereenkomst gesloten met een autobedrijf voor aankoop van een jonge occasion. Afgesproken is dat u uw oude auto (met gebrekkige koppeling) hierop inruilt voor € 600,- . Daags voor levering is de koppeling van de in te ruilen auto stuk gegaan. U vraagt zich af wat de mogelijke gevolgen hiervan kunnen zijn.

De garagist heeft de inruilprijs voor uw oude auto gebaseerd op basis dat deze nog kon rijden. Nu de koppeling het definitief begeven heeft en de auto niet meer rijdend is, is het niet ondenkbaar dat de garagist uiteindelijk een lagere prijs voor de ingeruilde auto zal geven. Zelf denk ik aan een aangepaste inruilprijs van zo'n € 300,- en € 400,- De garagist zal de auto hoogstwaarschijnlijk aan de handel doorstoten. Een rijdende auto brengt nu eenmaal meer p[ dan een niet-rijdende auto.

Uiteraard ben ik zeer benieuwd naar de afloop van deze zaak!