Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is Opel als fabriek aansprakelijk voor een 'opgebrande' automatische versnellingsbak/koppeling van mijn 6 jaar oude Opel Astra?

Vraag gesteld door Paddenstoel38 op 7 maart 2018

Auto: Opel Astra Tourer van 04-01-2012, kenteken: 58-SXV-6
Km stand 56.000 km (1e eigenaar), type: 1.4 turbo. Mijn auto liet mij de snelweg oprijdend in de steek op 22/02/2018. De motor liep goed, maar de versnellingsbak deed niets meer.
Geldt in mijn geval het zogenaamde conformiteits beginsel, m.a.w. mag ik van mijn Opel verwachten dat hij veel langer meegaat, dan nu het geval lijkt te zijn. Moet Opel, de dealer of de fabriek, alsnog leveren door verantwoordelijkheid te nemen voor de kostenpost van 5000,00 tot 6000,00 Euro?
Mijn eigen Opel garage heeft mij geinformeerd dat de schade niet is veroorzaakt door rijgedrag, maar dat mijn koppeling door metaal slijpsels is opgebrand. Mijn auto heeft altijd zijn beurten gehad, de laatste op 19-01-2018.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Hierbij een correctie op de kilometerstand van mijn Astra: deze is per 19-01-2018 niet 56.000 km, maar 82.000 km.***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

U heeft een Opel Astra Tourer waarvan de versnellingsbak stuk is. U vraagt of u de fabriek of de dealer kunt aanspreken voor de kosten van de reparatie.

Is de garantie inmiddels verstreken, dan kunt u een beroep doen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.

Het gebrek bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Dat is natuurlijk na zo'n lange tijd lastig aan te tonen. U zult daarom in ieder geval moeten laten zien dat de auto normaal is gebruikt en naar behoren is onderhouden.

De garage heeft aangegeven dat het product zelf de oorzaak is en niet de wijze van gebruik. Dat is zeker bij een gebruiksgevoelig onderdeel als de versnellingsbak van belang. Komt het gebrek door de wijze van gebruik, dan kunt u de kosten namelijk niet verhalen.

In uw geval betreft het een auto van 6 jaar oud. De kilometerstand is nog ruim onder de 100.000 kilometer. U kunt aantonen dat uw auto altijd goed is onderhouden.

U kunt de verkoper aanspreken op grond van het feit dat u deze reparatiekosten in redelijkheid nog hoefde te verwachten. De verkoper zou een (aanzienlijk) deel van de kosten op zich zou nemen. Opel heeft mogelijk hiervoor een coulanceregeling. Opel is echter niet uw aanspreekpunt. De dealer die u de auto heeft geleverd zal dit voor u op moeten lossen. Ook als de coulanceregeling van Opel dit niet dekt.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.