Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe maak ik bezwaar tegen een parkeerboete in Denemarken?

Vraag gesteld door Sylhil op 29 maart 2015

Ik heb in Denemarken een parkeerboete (gele bon achter de ruitenwisser) gekregen (Parkeringskontrolafgift). Omdat ik wel had betaald heb ik telefonisch contact opgenomen met "Parkeringsgruppen". Zij gaven aan dat ik mijn kaartje bij de verkeerde automaat had gekocht. Het betrof een groot parkeerterrein. Ik heb een kaartje gekocht in een automaat aan het begin van het terrein, maar heb de auto daarna verderop op het terrein geparkeerd. Men bleef erbij dat ik de boete (ongeveer 80 euro) wel moest betalen. Ik heb dat niet gedaan, ook in de veronderstelling dat ik nog een officiële beschikking zou ontvangen waartegen ik bezwaar kan maken. Ik blijf het namelijk niet terecht vinden; zij kunnen zien dat ik wel betaald heb en ik heb daar ook de bewijzen van. Nu krijg ik een brief in het Deens, waarvan ik het meeste niet begrijp, maar waar volgens mij wel in staat dat ik binnen 10 dagen moet betalen. Mijn vraag is dus 1) of ik kan afwachten (en niet betalen) en een officiële beschikking kan verwachten, of moet ik op deze brief al reageren en aangeven dat ik bezwaar wil maken? 2)Kunnen ze het bedrag invorderen vanuit Denemarken (het betreft geen justitiële boete)?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft bericht ontvangen in verband met een boete uit Denemarken. U bent het niet eens met de opgelegde boete.

Na bekeuren op kenteken in Denemarken, bijvoorbeeld flitsen, wordt de kentekenhouder aangeschreven met het verzoek de identiteit van de bestuurder kenbaar te maken. De bestuurder krijgt daarna de bekeuring toegestuurd. Indien u het met de boete niet eens bent kunt u vervolgens bezwaar maken.

Denemarken doet niet mee aan het Europese uitwisselingssysteem van kentekengegevens. Deze boete zal dan ook niet via het CJIB worden geiïnd. Wel kunt u tot betaling worden gedwongen als u in Denemarken zelf wordt aangehouden.