Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defect remlicht

Vraag gesteld door B. Tilmans op 12 februari 2018

Mijn schoonvader is aangehouden door de politie met de mededeling dat er geen remlichten zichtbaar waren.
Dit kon niet ter plekke verholpen worden, en hem is medegedeeld dat er niet meer met de auto gereden mocht worden.
Ook kreeg hij ter plekke een bekeuring met de mededeling dat hij elke dag iemand mee naar buiten moest nemen om de remlichten dan maar te controleren.
Is het niet zo dat, wanneer een, voor een alleenstaande man een niet te controleren lamp, niet ter plekke gemaakt kan worden, hij 14 dagen respijt krijgt om het euvel te laten repareren?
Door de halsstarrige houding van de dienstklopper moeten er nu nog meer sleepkosten betaald worden, de auto mag niet meer verplaatst worden.
Wat kunnen wij hieraan doen?
M.vr.gr.,
B. Tilmans

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw schoonvader heeft een bekeuring ontvangen vanwege een defect remlicht van zijn auto. Hij was niet in staat ter plekke het lampje te vervangen. U vraagt zich af of bezwaar maken zinvol is.

Wanneer de (rem)verlichting van een auto niet werkt of niet deugdelijk is, dan mag de politie hiervoor een bekeuring uitschrijven. Vaak wordt de overtreder eerst nog wel de gelegenheid geboden het lampje ter plekke te vervangen, opdat de boete achterwege kan blijven.

De door u aangehaalde 'veertien dagen respijt regel' bestaat niet.

Nu uw schoonvader niet instaat was het lampje direct ter plekke te vervangen, heeft de politie conform de wet een boete uitgeschreven. Bezwaar is hier niet zinvol.

Om sleepkosten te voorkomen, adviseer ik het lampjes/lampjes alsnog ter plekke te vervangen om sleepkosten te voorkomen.

Boete indicatie
€ 140,- en € 9,- administratiekosten. (Feitcode:N 514 d)