Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Orderbevestiging auto bindend?

Vraag gesteld door Zan op 9 augustus 2017

Op een zaterdag naar een occasion wezen kijken. Daar heb ik een offerte gekregen.
Na lang telefonisch onderhandelen heb ik per email een orderbevestiging gekregen, die orderbevestiging heb ik ondertekend retour gestuurd . Maar nu wil ik van de koop af. Is de orderbevestiging bindend? De verkoper is aangesloten bij BOVAG.

Nu eist de verkoper 15% schadevergoeding.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een offerte aangevraagd bij een BOVAG aangesloten garage voor een occasion. Per e-mail hebt u een orderbevestiging gehad die u ondertekend retour hebt gestuurd. U wilt weten of u de koop kunt annuleren.

Koop = koop
Zodra de koopovereenkomst gesloten is, zit u er in principe aan vast. De koop is gesloten op het moment dat de koper het aanbod van de verkoper aanvaardt. Beide partijen moeten de gemaakte afspraken nakomen. U hebt de koop aanvaardt door de orderbevestiging ondertekend terug te sturen. U dient de auto dan in feite af te nemen en de verkoper heeft recht op het aankoopbedrag en moet de auto leveren aan u.

Annuleren

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u toch van de koop af wilt. Annuleren is niet in de wet geregeld, u kunt niet zomaar van de koop af. Wilt u zonder wettelijke grondslag toch van de koop af, dan zijn hier meestal kosten aan verbonden. Kijk in de voorwaarden van de verkoper wat de kosten zijn, soms is dat de hele aankoopprijs. U kunt proberen hierover te onderhandelen met de verkoper. Annuleren is niet meer mogelijk als er geleverd is.

Schadevergoeding
Omdat de BOVAG-voorwaarden van toepassing zijn en er van uitgaande dat de auto nog niet aan u is geleverd, is het mogelijk om op grond van artikel 7 de koopovereenkomst schriftelijk te annuleren. U moet dan binnen één week na de annulering de verkoper alle schade vergoeden die hij door de annulering lijdt. Deze schade is vastgesteld op 15% van de aankoopprijs. De verkoper mag dat dus van u eisen.

Meer informatie over koop annuleren vindt u op onze website.