Gestolen fiets gekocht

Vraag gesteld door Kees456 op 14 april 2018

Naar aanleiding van het artikel wil ik u de volgende casus nog voorleggen en u vragen om uw advies wat we alsnog zouden kunnen doen.

Er zijn 2 dingen die in het Expert artikel schrijft, die bij de invordering van mijn dochters fiets niet zo zijn uitgepakt als u aangeeft:
Mijn dochter heeft een fiets gekocht in een reguliere fietsenwinkel met aankoopbon tegen een aanzienlijke prijs (175 euro), die door de politie in beslag is genomen omdat deze gestolen bleek te zijn.
Bij een uitspraak van justitie is 1 jaar na inbeslagname de fiets toch teruggegeven aan de 1e eigenaar.
Volgens uw artikel, zou had ze:
1) door de wet beschermd moeten zijn tegen invordering
2) de eerste eigenaar zou de fiets tot 3 jaar na diefstal kunnen invorderen "Tenzij de fiets door de nieuwe eigenaar in een winkel is gekocht.
Justitie heeft na een jaar de fiets teruggegeven aan de 1e eigenaar.

Dit zijn de feiten:
Mijn dochter, wonend in Utrecht, kocht in maart 2017 na jaren lang op een wrak te hebben rondgereden toch eens een betere fiets. Voor 175 euro werd een nette tweedehands helder blauwe Cortina fiets gekocht bij een reguliere fietsenwinkel op de Biltstraat.
Na 3 weken was haar fiets, die met 2 sloten vaststond bij het station, bij terugkomst weg. Zij meldde de "diefstal" bij de politie en kreeg na 4 weken een SMS bericht, dat de zaak niet verder zou worden onderzocht. Een of 2 dagen later echter, werd ze gebeld door de politie over diezelfde fiets waarbij bleek dat de politie de fiets bij het station had weggehaald, omdat het om een gestolen fiets ging.
Mijn dochter kon met aankoopbon aantonen, dat zij de fiets regulier en te goeder trouw in een normale fietsenwinkel had gekocht. Na meer dan een jaar (eind maart 2018) is er nu door justitie besloten dat de fiets naar de 1e eigenaar terug gaat.
Extra vervelend is dat de fietsenwinkel nog wel bestaat, maar volgens het huidige personeel, een nieuwe eigenaar heeft. Van de vorige eigenaar hebben we wel een mobiel nummer kunnen bemachtigen, maar daarop wordt nooit geantwoord. Dus alsnog bij de winkel reclameren lijkt niet mogelijk.
Uw advies zou ik zeer waarderen.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over de diefstal van de fiets van uw dochter. Uw dochter had een fiets gekocht bij een fietsenwinkel. Ondanks dat is de fiets toch in beslag genomen en teruggegeven aan de vorige eigenaar.

Het uitgangspunt is dat een koper beschermd is door de wet als deze kan aantonen dat de gekochte fiets bij een winkel is gekocht. Tot duidelijk is hoe en waar de fiets is gekocht kan de fiets voor onderzoek wel in beslag worden genomen. Kennelijk is de fiets als gestolen opgevallen en door de politie in beslag genomen.

Uw dochter kan haar aankoop bij een winkel aantonen. Het uitgangspunt is dan ook dat zij eigenaar is geworden van de fiets. Wat de reden is dat in dit geval de fiets toch naar de vorige eigenaar is gegaan kan ik u zo niet zeggen. Dat zal moeten blijken uit de specifieke omstandigheden van dit geval. U zou dat bij de personen die deze zaak hebben behandeld na kunnen vragen. Ik zou deze reden dan graag horen.

Omdat uw dochter kan aantonen dat zij de fiets te goeder trouw heeft gekocht zal zij geen boete voor heling hebben gekregen.

Uw dochter kan de aankoopsom terugeisen van de winkel waar de fiets is gekocht. U zult de eigenaar van de winkel dan wel moeten achterhalen. Ik begrijp dat dit tot nu toe helaas nog niet is gelukt.