Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rekening ontvangen voor congestieheffing Zweden, maar ik ben er nog nooit geweest.

Vraag gesteld door Tom Ammerlaan op 3 oktober 2018

Ik kreeg vandaag, 3 oktober 2018 een rekening van Swedish Transport Agency, dat ik op 9 augustus in Zweden geweest zou zijn en een klein bedrag moet betalen omdat ik langs een betaalstation gereden zou zijn. Ik ben echter nog nooit van mijn leven in Zweden geweest! Echter, al de gegevens lijken te kloppen, mijn naam, kenteken, al zie ik nergens staan om welk merk auto het zou gaan.

Kan het zijn dat iemand met mijn kenteken rondrijdt en ik dus nog meer van dit soort rekeningen kan verwachten? Ook staat er dan ik eerst moet betalen en dan kan ik bezwaar maken maar dan hebben ze wel mijn rekening nummer en wie weet wat voor geintjes ze dan weer kunnen uithalen, ik ben dus niet van plan te betalen. Ik was die dag gewoon aan het werk in Nederland.

Wat raadt u mij aan wat ik met deze rekening moet doen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een rekening ontvangen voor tol in Zweden. U bent daar echter nooit geweest. Om bezwaar te kunnen maken moet u eerst de bekeuring betalen. U vraagt wat u nu moet doen.

Het is verstandig om in ieder geval te reageren. U zou contact op kunnen nemen met de betreffende instantie om zo de gegevens van de betreffende auto op te vragen.

Om bezwaar te maken zult u inderdaad eerst moeten betalen. Dat is nu eenmaal in meer landen de procedure. U krijgt het bedrag terug als u in het gelijk wordt gesteld.

Reageert u niet, dan zullen er verhogingen en aanmaningen volgen. De boete kan niet door het CJIB worden geïnd, aangezien het niet betaalde tol betreft. Wel horen wij dat de betalingen uit handen worden gegeven en een incassoprocedure kan worden gestart.

Ik raad u aan contact met de instantie op te nemen en daar aan te geven dat de betreffende auto niet uw auto is. Als er toch bezwaar gemaakt moet worden, stuurt u dan ook een foto van uw auto mee.

Er zijn meer mensen die hiermee te maken hebben gehad. U vindt meer vergelijkbare vragen op ons platform.