Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ook nog recht op garantie als de auto elders onderhouden is?

Vraag gesteld door MoniquevanB op 7 januari 2016

Mijn Renault Modus heb ik in juni 2012 nieuw gekocht. De eerst 20 maanden heb ik hem door de dealer laten onderhouden, daarna bij een BOVAG garage.
Nu constateert men bij deze garage dat de lagers in de dynamo kapot zijn en dat deze vervangen of misschien gereviseerd moet worden. Maar ook raadt men mij aan om eerst Renault te raadplegen, omdat de dynamo, volgens hen, wel erg snel kapot is gegaan, veel sneller dan de verwachting zou mogen zijn. De auto heeft 88700 km gelopen, allemaal door mij zelf gereden, vooral woon-werkverkeer. Navraag bij de dealer die de auto geleverd heeft, levert in eerste instantie de volgende reactie op. Er zou uit coulance door Renault een tegemoetkoming kunnen zijn in de onkosten, maar dan had de auto door de Renault Dealer onderhouden moeten zijn. Zo zijn de voorwaarden die door Renault Nederland worden gesteld. Maar klopt dit wel! Kan ik van Renault niet verwachten dat ze een deugdelijke dynamo plaatsen, heeft het elders onderhoud laten uitvoeren, invloed op deze verwachting?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of u met succes een beroep kunt doen op de ettelijke garantie met betrekking tot de defecte dynamo. Desbetreffende auto heeft u nieuw gekocht in juni 2012. Huidige kilometrage bedraagt circa 90.000 km. De laatste 2 jaar heeft u de auto bij een algemene garage (Bovag) in onderhoud.

De gemiddelde levensduur van een dynamo bedraagt circa 8 jaar/150.000 km. Gelet op het bouwjaar en de kilometrage van de auto, heeft u niet te verwachten dat de dynamo nu al aan vervanging toe is. Oftwel er is sprake van non-conformiteit ex art 7:17 BW e.v.

Op grond van art 7:21 BW kunt u van de verkoper het navolgende verlangen:

  • Herstel van de dynamo;
  • Vervanging van de dynamo.

    Op zich zou de reparatie kosteloos dienen te geschieden, echter is het redelijk wanneer er rekening wordt gehouden met een verbruiksvergoeding (' nieuw voor oud').

    Juridisch bezien hoeft het geen probleem te op te leveren, wanneer de auto buiten de fabrieksgarantie in onderhoud is gegeven bij een algemeen garagebedrijf (Bovag aangesloten) in plaats van een officiële dealer. Relevant is of de auto de benodigde onderhoud uitgevoerd is.

    Mocht u niet tot overeenstemming komen met de verkoper, dan kunt u de zaak - eventueel met behulp van uw rechtsbijstandverzekering - ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

    Voor meer informatie over onder meer wettelijke garantie, verwijs ik u graag naar one webpagina:' Klachten n aankoop'.