Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheid kapotte koppeling huurauto

Vraag gesteld door RHupkes op 25 april 2018

Op 28 september 2017 heb ik een Peugeot Expert gehuurd bij Sixt in Groningen. De gehuurde Peugeot heb ik gebruikt voor een rit van Groningen naar Maastricht op 29 september 2017; circa 350 kilometer. Gedurende deze rit heb ik geen problemen gehad met de Peugeot, totdat ik bijna op de eindbestemming was en stilstond aan een verkeerslicht. Op dat moment kreeg ik de auto niet meer in de versnelling gezet, waardoor ik de auto noodgedwongen aan de kant heb moeten zetten. Direct nadat dit gebeurd was, heb ik contact gehad met de verhuurder (Sixt).
Op 19 februari 2018 heb ik een rekening van Sixt van 2000 euro ontvangen. Volgens Sixt is de schade door “eigen gebrek” ontstaan en valt deze daarom niet onder door mij aangeschafte verzekering. Naar mijn mening heb ik de schade niet veroorzaakt. Toen ik voornoemde auto bij u huurde had deze al 7.000 kilometer op de teller staan. Ik ben een ervaren rijdster en heb nooit problemen gehad met auto’s waarin ik heb gereden.
Na veelvuldig contact met Sixt en een officieel bezwaar zijn we er nog steeds niet uit. Sixt houdt vol dat de schade door mij veroorzaakt is. Ik weet niet hoe ik verder moet en heb een paar vragen:

1. In hoeverre moet Sixt kunnen aantonen dat ik de schade daadwerkelijk veroorzaakt heb?
Tot op heden beroept Sixt zich op een schaderapport, maar dat rapport a) geeft niet aan hoe ik de schade zou hebben veroorzaakt en b) dat het onmogelijk is dat voorgaande huurders (ook) een bijdrage aan het ontstaan van de schade.
Om aan te tonen dat ik de schade niet veroorzaakt heb, wil ik graag een contra-expertise laten uitvoeren. Sixt gaat hiermee akkoord. De auto is echter al gerepareerd, dus de contra-expertise kan alleen op basis van het schaderapport en de daarbij gevoegde foto’s worden uitgevoerd. Verschillende schadebedrijven en garages hebben aangegeven dat de kwaliteit van een contra-expertise op basis van alleen het rapport natuurlijk minder is en daarnaast ook ongebruikelijk.
2. Is het gebruikelijk dat een contra-expertise op basis van een rapport wordt uitgevoerd? Heb ik recht op een contra-expertise voor reparatie? En wie moet de kosten voor de contra-expertise betalen?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een auto gehuurd bij Sixt in Groningen. Daar bent u op 29 september 2017 mee naar Maastricht gereden. Bijna op uw eindbestemming aangekomen krijgt u de auto niet meer in de versnelling. Dat hebt u direct bij de verhuurder gemeld. Op 19 februari 2018 hebt u een rekening ontvangen van Sixt omdat de schade door eigen gebrek ontstaan zou zijn en dus buiten de afgesloten verzekering valt. Na bezwaar aangetekend te hebben bent u er nog niet uit met de verhuurder. U wit weten of u recht hebt op een contra-expertise en wie dat moet vergoeden. Daarnaast wilt u weten in hoeverre Sixt moet kunnen aantonen dat u de schade daadwerkelijk veroorzaakt hebt.

Schade
Een ieder draagt zijn eigen schade, totdat men kan bewijzen dat een andere partij hiervoor aansprakelijk is.

Diagnose
Diagnose moet uitwijzen wat er defect is aan de versnellingsbak, en wat de oorzaak is voor het defect raken van de versnellingsbak. Let er wel op dat een expert moeilijk een oordeel kan vellen uitsluitend op basis van een rapport zonder de oude onderdelen te hebben beoordeeld.

Mocht uit diagnose blijken, dat u zelf het defect veroorzaakt hebt aan de versnellingsbak, dan dienen de huur- en verzekeringsvoorwaarden uit te wijzen of de schade verzekerd is of door u verschuldigd is. (In dit geval dus door u verschuldigd).

Rechtsbijstand
Mocht u over rechtsbijstand beschikken; schakel deze dan direct in. In sommige gevallen is een onafhankelijk expertise gedekt.***

Reactie van RHupkes:

Bedankt voor uw reactie.

Ik heb een vervolgvraag. Kunt u mij vertellen hoe het zit met een contra-expertise? Heb ik recht op een op contra-expertise? En wie moet deze dan betalen?