Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag je in Duitsland in de winter met all-season banden rijden?

Vraag gesteld door hoekstramp op 31 januari 2020

All-season banden met M en S aanduiding. 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

All-seasonbanden met M&S opschrift én het sneeuwvloksymbool zijn toegestaan waar banden met wintereigenschappen vereist zijn. In Duitsland mag u bij winterse omstandigheden dus met all-season banden rijden. Dat maakt ze echter niet in alle omstandigheden de meest geschikte band.

Tekortkomingen in prestaties

Voor de wet zijn all-seasonbanden dus afdoende. Kijken we naar de prestaties van all-seasonbanden, dan stuiten we ten opzichte van winterbanden wel op tekortkomingen. Die zijn er vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all season banden.

Omstandigheden

Op hellende wegen met sneeuw zal de grip al gauw tekort schieten, wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. All-seasonbanden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar, op bijvoorbeeld een tweede auto die niet meegaat naar de wintersport.

Compromis

Met all-seasonbanden moet je zowel in de zomer als de winter je rijstijl aanpassen. Door meer afstand te houden en je snelheid aan te passen kun je compenseren voor de tekortkomingen die deze banden ten opzichte van de specialisten hebben. Het is de vraag of je dat moet willen. De veiligste combinatie is winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.

Aangescherpte regelgeving in Duitsland sinds 2018

De regelgeving in Duitsland is aangescherpt per 1-1-2018. Winterbanden en all seasonbanden moeten zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool. Banden met alléén de aanduiding M&S die vóór 1 januari 2018 zijn gefabriceerd, worden nog wel als winterband beschouwd.

Bent u van plan om nieuwe winterbanden of all-seasonbanden kopen, kies dan banden waar een sneeuwvloksymbool (bergpictogram met sneeuwvlok, ook wel alpinesymbool of 3PMSF genoemd) op staat. Dit symbool geeft aan dat de banden zijn getest en geschikt zijn bevonden voor gebruik bij winterse omstandigheden.

Als u winterbanden hebt waarop alleen een M&S-symbool staat, kunt u die gewoon blijven gebruiken in Duitsland, als ze maar vóór 2018 zijn gefabriceerd. Pas na 30 september 2024 worden ook deze banden niet meer als winterbanden beschouwd.

De productiedatum van de band is af te lezen aan de DOT-code (DOT staat voor Department of Transportation) en staat op de zijkant van de band. De laatste vier cijfers van deze code geven aan in welke week en welk jaar de band is geproduceerd. De cijfers 3917 staan bijvoorbeeld voor week 39 in 2017.