Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag ik op vier seizoenen banden in Duitsland en Oostenrijk rijden?

Vraag gesteld door op 3 oktober 2019

Ik heb een nieuwe auto, waarop ik volgens de verkoper, op 4 seizoenen banden in de winters in Duitsland en Oostenrijk mag rijden. Klopt dit?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over all seasonbanden en het rijden in Oostenrijk en Duitsland.

Winterbanden in Oostenrijk

Het gebruik van winterbanden is van 1 november t/m  15 april verplicht in Oostenrijk als er sprake is van winterse omstandigheden (sneeuw, sneeuwmodder of ijs). Winterbanden in Oostenrijk moeten een minimale profieldiepte van 4 mm hebben.  Wettelijk worden banden met de aanduiding M+S (of M&S, M/S, M-S etc.) als winterband beschouwd. De ANWB adviseert echter banden te gebruiken waarop zowel de aanduiding M+S als een sneeuwvloksymbool wordt aangegeven. 

Op uw gemonteerde all-seasonbanden zal ongetwijfeld de M+S aanduiding staan, vaak ook met vermelding van het sneeuwvloksymbool. Daarmee voldoen deze banden aan de wetgeving in Oostenrijk. Desondanks krijgen winterbanden tóch de voorkeur vanwege betere prestaties onder zwaardere winterse omstandigheden.

Winterbanden in Duitsland

In Duitsland moet uw auto zijn voorzien van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden. In de winter zijn dat dus winterbanden. Ook all-seasonbanden worden als geschikt beschouwd voor winterse omstandigheden, mits ze zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool. Dit symbool geeft aan dat de banden zijn getest en geschikt bevonden voor gebruik bij winterse omstandigheden.

Heeft u banden waarop alléén een M+S-symbool staat, dan kunt u die in Duitsland blijven gebruiken zolang ze maar vóór 1 januari 2018 zijn gefabriceerd. De productiedatum van de band is af te lezen aan de Department Of Transportation-code (ookwel de DOT-code) op de zijkant van de band. De laatste vier cijfers van deze code geven aan in welke week en welk jaar de band is geproduceerd. Vanaf productiedatum 1 januari 2018 moet dus het sneeuwvloksymbool aanwezig zijn. Dat is niet gerelateerd aan een bepaalde merken die wel of niet geschikt zouden zijn.

Meer informatie over winterbanden in Oostenrijk en Duitsland en andere landen kunt u lezen op onze website.

Zie aanvullend onze all-seasonbandentest.