Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Huis Zypendaal

Tot € 1,- korting

Ontdek de eeuwenoude buitenplaats huis Zypendaal in Arnhem!

Huis Zypendaal

Huis Zypendaal in Arnhem is 1 van de 7 opengestelde kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen. De Arnhemmers noemen huis Zypendaal graag een 'kasteeltje', maar het is eigenlijk een prachtige buitenplaats met bijgebouwen en een tuin in een groen beekdal. In de jaren 1762-1764 is het gebouwd voor de belangrijke Arnhemse regentenfamilie Brantsen. Het huis staat op de plek van oudere bebouwing, uit de 17e eeuw. Daarvan zijn alleen delen van de tuinaanleg bewaard gebleven.

De hoofdverdieping is museaal ingericht met objecten van de oorspronkelijke inboedel, waaronder een collectie familieportretten van de familie Brantsen. De interieurdecoratie van het huis is deels nog uit de 18e eeuw. Een voorbeeld is de bijzondere marmeren vloer in de gang, waarin een kettingmotief is ingelegd. Ook het legendarische 'Mannetje van de Zyp' is te zien, een beeldje van een jongen met een drinkkan.

Tegenover huis Zypendaal liggen een fraaie oranjerie en een koetshuis, waar voorheen de planten overwinterden en de paarden stonden. Beide panden zijn nu in gebruik als kantoor. Tussen de oranjerie en koetshuis ligt een siertuin.

De tuinen en het park zijn een mooie combinatie van de formele ‘Franse’ stijl en de romantische ‘Engelse’ landschapsstijl. In het park rondom huis Zypendaal staan imposante bomen. Maar ook vind je er met rododendrons versierde gazons, sprengen, beekjes en vijvers. De vijvers zijn het leefgebied van onder meer de ijsvogel en grote gele kwikstaart. Je kunt er heerlijk wandelen, de hond uitlaten, picknicken of genieten op een bankje.

Tip: In het op loopafstand gelegen park Sonsbeek zijn horecagelegenheden en de binnenstad van Arnhem is vlakbij.

Gelderse kastelen

Huis Zypendaal is onderdeel van Geldersch Landschap & Kasteelen. Deze organisatie draagt zorg voor beheer en behoud van natuurterreinen, kastelen en landgoederen in Gelderland. Benieuwd naar de andere Gelderse kastelen? Klik op de volgende link voor een overzicht: kastelen in Gelderland.

Let op: ticket is pas geldig na reservering

Bestel eerst het ticket op deze pagina door op de knop 'bestel tickets' te klikken. Maak vervolgens een reservering bij huis Zypendaal voor een specifieke bezoekdatum. Klik op de volgende link om een reservering te maken: reserveren. Op het ticket staat stap voor stap uitgelegd hoe je een reservering kunt maken. Plaats jouw reservering zo spoedig mogelijk na aanschaf van het ticket, want de beschikbaarheid kan hard gaan.

Aanvullende ticketinformatie 

  • Kinderen t/m 3 jaar hebben gratis toegang. Hier hoef je geen ticket voor aan te schaffen, maar dit moet je wel aangeven tijdens het plaatsen van de reservering op de website van huis Zypendaal.
  • Je kunt de tickets laten scannen vanaf je telefoon/tablet of neem de tickets geprint mee.
  • Tickets zijn niet geldig i.c.m. andere aanbiedingen en tijdens evenementen en/of activiteiten. Tijdens evenementen kunnen ook andere openingstijden gelden.
  • Museumkaarthouders ontvangen gratis toegang tot huis Zypendaal na het scannen van de museumkaart aan de kassa. Je dient wel voorafgaand aan jouw bezoek een reservering te plaatsen voor een specifieke bezoekdatum op de website van huis Zypendaal.
  • Om op de begane grond van huis Zypendaal te komen, dien je 4 traptreden te betreden. Voor rolstoelgebruikers is hier een plank voor aanwezig. Helaas heeft het huis geen invalidentoilet. Het omliggende park heeft verharde paden en is rolstoelvriendelijk. Op een aantal plekken staan bankjes in het park waarop je even kunt uitrusten en genieten van de mooie omgeving. 
  • Honden zijn in het kasteel niet toegestaan met uitzondering van blindengeleidehonden en officiële hulphonden. Buiten het kasteel wel, mits aangelijnd of los lopend in het daarvoor bestemde gebied.
  • Huis Zypendaal is goed bereikbaar via de A12 vanuit Utrecht richting Oberhausen, afslag Arnhem-Centrum.
  • Parkeren is gratis. Tijdens evenementen gelden de parkeertarieven van het betreffende evenement.
  • Download de Onderweg app en vind alles voor onderweg. Met deze app kun je: navigeren, files checken, laadpalen of tankstations zoeken inclusief actuele brandstofprijzen, goedkoper mobiel parkeren en online pech melden.

Let op: deze aanbieding is uitsluitend verkrijgbaar via deze website en niet in de ANWB-winkels.