Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Achterhoeks Openluchtmuseum

20% korting

Ervaar voor even in dit vernieuwde museum hoe het was om te leven in de Achterhoek van toen.

Achterhoeks Openluchtmuseum

In 1936 heeft Bernard Weenink het Achterhoeks Openluchtmuseum opgericht. Nadat de laatste bewoner van Erve Kots (H.J. Kots) overleed, werd Bernard eigenaar van Erve Kots. De archeologische vondsten op het terrein van Erve Kots gaven hem de inspiratie om een museum te starten.

Bernard besefte dat de agrarische gemeenschap zoals hij die kende, verloren zou gaan, als dat niet zorgvuldig bewaard zou blijven. Met het museum heeft Bernard en later zijn zoon Gerard ervoor gezorgd dat het verhaal van vroeger doorverteld wordt.

Bernard Weenink Stichting

In 1974 bracht Gerard Weenink het museum onder in de Bernard Weenink Stichting. De stichting beheert het museum nog steeds. Dat een boer een museum begint, is erg bijzonder. Ook dat verhaal wordt verteld in het Achterhoeks Openluchtmuseum.

Kinderen

Door middel van de Mindsetshow en de audiotour krijg je een goed beeld over de ontwikkeling van het boerenleven in de Achterhoek. Er is een speelgedeelte voor kinderen en omdat het museum naar Herberg Erve Kots ligt is er mogelijkheid voor een kop koffie maar ook een pannenkoek als lunch. Een geheel dagje uit is mogelijk bij het Achterhoeks Openluchtmuseum.

Vanaf 26 maart 2024 kunnen kinderen genieten van een audiotour door het Achterhoeks Openluchtmuseum. De tour neemt hen mee op een ontdekkingsreis langs historische panden, boerderijen en ambachtelijke werkplaatsen. Tijdens de tour worden zij meegenomen in verhalen over het leven van vroeger en de gebruiken van de Achterhoekse bevolking. De kinderaudiotour duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van de interesse en energie van de kinderen en is inbegrepen bij de toegangsprijs van het Achterhoeks Openluchtmuseum.

Aanvullende ticketinformatie

  • Kinderen t/m 3 jaar hebben gratis toegang. Hier hoef je geen ticket voor aan te schaffen.
  • De tickets moeten geprint worden meegenomen.
  • Huisdieren zijn niet toegestaan, hulphonden wel.
  • Het terrein is deels toegankelijk voor mindervaliden, er kunnen opstapjes zijn die wellicht niet voor iedereen even toegankelijk zijn.
  • Er is kosteloze eigen parkeergelegenheid aanwezig.
  • Download de onderweg app en vind alles voor onderweg. Met deze app kun je: navigeren, files checken, laadpalen of tankstations zoeken inclusief actuele brandstofprijzen, goedkoper mobiel parkeren en online pech melden. 

Let op: deze aanbieding is uitsluitend via deze website te verkrijgen en niet in de ANWB-winkels.