Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ANWB tevreden met voorstel voor aanschafsubsidie elektrische auto

2020

Vandaag maakt de minister bekend dat er per 1 juli 2020 een subsidie komt voor de particuliere aanschaf van een elektrische auto. Een maatregel die de particuliere autorijder moet stimuleren om voor een elektrische auto te kiezen. De ANWB is tevreden met dit voorstel.

ANWB vindt het belangrijk dat de elektrische auto in de toekomst betaalbaar en bereikbaar wordt voor iedereen. Uit de Elektrisch Rijden Monitor blijkt dat o.a. de hoge aanschafprijs nog een grote belemmering vormt voor geïnteresseerde automobilisten. Daarom heeft de ANWB zich in het klimaatakkoord ingezet voor stimuleringsmaatregelen voor de particuliere autorijder. Niet alleen gericht op de aanschaf en private lease van nieuwe auto’s, maar ook voor occasionkopers. Het overgrote deel van de Nederlanders koopt namelijk een occasion.

Met de voorgestelde aanschafsubsidies geeft het rijk nu invulling aan de wens van de ANWB en worden vanaf 1 juli 2020 particuliere autobezitters gestimuleerd om de overstap naar de elektrische auto te maken. Hiermee komt een betaalbare elektrische auto voor iedereen weer een stapje dichterbij.

De belangrijkste punten van de voorgenomen aanschafsubsidie op een rij:

  • Openstelling van de subsidie is naar verwachting in mei, respectievelijk juli.
  • De hoogte van de subsidie voor nieuwe elektrische auto’s (zowel koop als private lease) bedraagt € 4.000 in 2020 en 2021. Na 2021 wordt dit per jaar afgebouwd naar € 2.550 in 2025.
  • De hoogte van de subsidie voor occasion (zowel koop als private lease) bedraagt € 2.000 in 2020 tot en met 2024.
  • De subsidie geldt alleen voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde van € 12.000 tot € 45.000 en een minimale actieradius van 120 kilometer.
  • De elektrische auto dient na aankoop minimaal drie jaar op naam van de subsidieontvanger te staan. Bij eerdere verkoop wordt de subsidie naar rato teruggevorderd. Voor private lease geldt een minimale periode van vier jaar.
  • Er kan maximaal een subsidie per persoon aangevraagd worden.