Occasiontest Fiat Idea (2003/2007)

Zoek andere autotests

Ruim, betaalbaar en nog leuk ook

Er leek zich niet lang na de eeuwwisseling een heel nieuwe klasse te ontwikkelen met kleine MPV-achtige auto’s. Fiat haakte daar gevat op in met de Idea, gebaseerd op de ‘oude’ Punto. De klasse bestaat nog steeds, maar blijkt veel kleiner dan verwacht. Fiat haakte af. Zonde.

Korte introductie

  • Lekker ruim interieur
  • Hoge zitpositie, redelijk comfort
  • Beetje hoekig en hoog model
  • Best betrouwbaar
  • Flink ondergewaardeerd

Over de Fiat Idea

Waar praten we over?

Op zich was de Idea dus best… een goed idee. Daarbij was de Idea bepaald niet de minst aantrekkelijke in deze klasse, sommige andere merken maakten echt gedrochten van hun kleine, ruime auto’s. De Idea had vanaf de start een zustermodel in de Lancia Musa, die was vrijwel identiek. Gek genoeg is die Musa na het einde van de Idea gewoon in productie gebleven. Hij bleef ook in ons land te koop, maar niettemin is het aanbod gebruikte Idea’s groter.

Dit vindt de Wegenwacht

Kwalitatief is deze Fiat beter dan vaak wordt gedacht. Er zijn maar heel weinig specifieke klachten bekend. Wat wel voorkomt, zijn elektronische storingen. In de regel kan de wegenwacht die ter plekke oplossen. Eén heel bekende is de ‘City’-stand van de elektrische stuurbekrachtiging die wel eens blijft hangen. Die is bedoeld om in de stad gemakkelijk te manoeuvreren. Als die niet teruggaat naar de normale besturing, is dat op iets hogere snelheden, buiten de bebouwde kom, doodeng. Dat is in principe ook een kwestie van een schakelaar die blijft kleven, de wegenwacht roept die wel tot de orde.

Uitvoeringen en varianten

Het aanbod aan uitvoeringen van de Idea is heel overzichtelijk. De 1,4 liter benzinemotor is er in twee uitvoeringen, als acht- of zestienklepper. In het eerste geval heeft hij 57 kW/77 pk ter beschikking, in het tweede 70 kW/95 pk. Dat zijn meteen veruit de twee belangrijkste motoren. De bekende 1,3 liter JTD-diesel (51 kW/70 pk) van Fiat is ook in de Idea geleverd en dat geldt zelfs ook voor de 1,9 JTD met 74 kW/100 pk. Beide diesels waren in ons land door fiscale ‘strafmaatregelen’ relatief te duur en zijn niet veel verkocht. De 1,4 16-klepper en de 1,3 JTD zijn ook geleverd met halfautomatische transmissie, ‘Dualogic’ genaamd. Eind 2005 is er een minimale facelift geweest, maar die heeft geen noemenswaardige invloed gehad op techniek en uitvoering. De basisversie heet Actual en is er alleen met de 1,4 basismotor. De versie Active, Dynamic en Emotion waren er met de zestienklepper en de 1,3 JTD, de 1,9 JTD alleen als Dynamic en Emotion. In 2005 zijn er twee langer lopende actiemodellen geweest, de Young en de Plus, waarbij die laatste kon worden gecombineerd met de drie rijkste uitvoeringen.

De Fiat Idea als occasion

Tegenover enkele concurrenten heeft Fiat de strijd verloren, met de Idea. Sommige concurrenten zijn veel beter verkocht, terwijl het beslist geen fijnere of betere auto’s zijn, integendeel. De Idea is dus een beetje ondergewaardeerd en daar kun je als consument dankbaar gebruik van maken. De vraag naar Idea’s is niet ‘overspannen’ en de prijzen zijn naar verhouding heel redelijk. Het occasionaanbod van de Idea is op zich niet zo heel groot, maar het betreft vrijwel uitsluitend 1,4 liter benzineversies. Diesels moet je met een lampje zoeken, net als automaten, trouwens. Hoewel dit typisch een auto is die voornamelijk particulier is verkocht, staat in het land toch wel een aantal exemplaren met aanzienlijke kilometerstanden. De voorkeur gaat uit naar de Idea’s met wat minder kilometers, maar probeer wel te achterhalen hoe de auto die kilometers heeft gemaakt. Vaak zijn dit auto’s die heel veel korte stukjes rijden, als ‘kindertaxi’ bijvoorbeeld en dan hebben ze toch een zwaar leven. Allemaal niet erg, want het aanbod is dus zo groot dat er beslist een leuke Idea in heel nette staat in de buurt te vinden moet zijn.

De proefrit

Het gaat vooral om de ruimte, in zo’n mini-MPV en die is met bescheiden buitenmaten alleen te vinden in de hoogte. Dat geldt voor deze Fiat net als voor andere merken. Dit leidt tot een vrij hoge instap en hoge zitpositie, relatief rechtop. Inderdaad biedt de Idea voldoende ruimte voor vier volwassenen, hij is ruimer dan je vanaf de buitenkant verwacht. De bagageruimte is voor een auto van deze klasse ook best royaal, zelfs met de achterbank gewoon rechtop. Door die hoge zit lijkt de carrosserie in bochten nogal over te hellen, maar dat valt in feite best mee. Rustig aan, vooral ook op al die rotondes, dan gaat het allemaal prima. Daarbij is de Idea ook relatief comfortabel. De 1,4 liter motoren zijn beide sterk genoeg, de zestienklepper is natuurlijk wel wat levendiger. De versnellingspook staat op een ‘sokkel’ aan het dashboard. Dat schakelt lekker! Door de hoge bouw is de Idea duidelijk zwaarder dan bijvoorbeeld een Punto, maar dit geldt voor al die kleine MPV’s. Het verbruik hangt heel sterk af van de wijze van gebruik. Een Idea die alleen maar rijdt van huis naar school, winkelcentrum, sportclub en oma kan wel aan 1 op 11 of zelfs 10 komen, wie wat meer langere stukken rijdt, scoort al gauw 1 op 13 tot 14.

Met dank aan n.v.t.

Conclusie

De Idea is een ideale (…) gezinsauto, of een tweede auto in het gezin met opgroeiende kinderen. Daarbij is hij beslist leuker en aantrekkelijker dan de meeste concurrenten. Hij wordt onderschat en dat zorgt ook nog voor gemiddeld heel overzichtelijke occasionprijzen. Daarmee is het beslist een aanrader voor wie naar een compacte, gebruikte MPV zoekt.

Concurrenten

Gerelateerde autotests

Meer autotests: ANWB autotest