Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welk onderhoud heeft een elektrische auto nodig?

Elektrische auto’s hebben de naam onderhoudsarm te zijn. Dit is grotendeels te danken aan het eenvoudigere aandrijfsystemen in vergelijking met verbrandingsmotoren. Maar betekent dit dat ze helemaal geen onderhoud of reparatie nodig hebben? Nou, niet helemaal.

Onderhoud elektrische auto vs. brandstofauto

Elektrische auto’s moeten over het algemeen minder vaak naar de garage dan hun tegenhangers met verbrandingsmotoren. Dit komt omdat er in een elektrische auto veel minder complexe, draaiende delen zitten en sommige slijtagedelen worden veel minder zwaar belast. Zo heeft de elektrische auto geen koppeling, transmissie en uitlaat. Ook gebruikt de elektrische auto geen motorolie die regelmatig moet worden vervangen.

Een ander belangrijk aspect is dat remmen van een elektrische auto vaak minder snel slijten als je het regeneratief remmen gebruikt om energie terug te winnen tijdens het afremmen.

Welk onderhoud heeft een elektrische auto nodig?

Een standaard onderhoudsbeurt voor een elektrische auto omvat nakijken van remmen, de banden, ophanging en natuurlijk de elektrische systemen. Daarnaast worden vloeistoffen bijgevuld en filters gecontroleerd en als nodig vervangen. Ook wordt soms bepaalde software van het voertuig bijgewerkt. Maar vaak gebeuren software-updates over the air (OTA) en hoeft de auto hiervoor niet naar de garage.

Wat kost onderhoud van een elektrische auto?

De kosten voor onderhoudsbeurten voor elektrische auto's variëren van € 150 tot € 500. Uiteraard is dit afhankelijk van wat er moet gebeuren en de eventuele extra's. Denk aan het vervangen van remvloeistof, remmen, banden of het controleren van de hoogspanningsbatterij.

Maar ook is de ene software-update de andere niet. De kosten voor de updates verschillen daarom. Denk aan de omvang van de update, de fabrikant, welke auto en of de update optioneel is of verplicht.

Mogelijke dure reparaties

Elektrische auto's hebben dus veel minder voorgeschreven onderhoud, maar als er iets defect raakt, is het vaak een kostbaar onderdeel. Bijvoobeeld de elektromotor, boordlader, hoogspanningskabels of connectoren. Ook het aircosysteem wordt vaak veel zwaarder belast, omdat dat ook zorg draagt voor de koeling van het accupakket. Zo’n reparatie loopt snel in de duizenden euro’s.

En dan heb je ook nog vaak hogere bandenkosten. Door het hoge gewicht, grote vermogen en het specifieke elektrisch rijgedrag (veelvuldige, snelle (micro)acceleraties en weer afremmen), heb je een veel snellere bandenslijtage en daardoor meer kans op een lekke band. Tel daarbij op dat een elektrische auto vaak een grote (en sportieve) bandenmaat heeft en dat dit dure banden zijn.

Wanneer een onderhoudsbeurt?

Fabrikant en de dealer raden over het algemeen aan om elke 20.000 tot 30.000 kilometer of eens per jaar een onderhoudsbeurt uit te voeren. Dit is afhankelijk van het merk en model van de auto. Dit vind je terug in het (digitale) onderhoudsboekje van je auto. 

Onderhoud vs. apk

Naast regulier onderhoud moeten elektrische auto's ook apk-gekeurd worden. De apk-keuring richt zich specifiek op de veiligheid en milieuprestaties van het voertuig. Dit moet doorgaans eens per twee jaar plaatsvinden voor elektrische auto's die ouder zijn dan vier jaar.

Apk met ledenvoordeel

Ben je ANWB-lid? Dan kun je je elektrische auto met ledenvoordeel laten keuren bij KwikFit.

Welk onderhoud kun je zelf doen: tips

Gelukkig kun je zelf een aantal onderhoudstaken uitvoeren om de levensduur van je elektrische auto te verlengen en dus kosten te besparen. Bijvoorbeeld:

Verder kun je slijtage van je banden beperken door je rijgedrag aan te passen. Rijd bewust, accelereer niet te snel en zorg voor gecontroleerde one-pedal driving. Laat verder de banden voor/achter wisselen om de 10.000 km. Zo zorg je voor een gelijkmatige slijtage voor en achter.

Hulp nodig? De Wegenwacht staat klaar

Zijn jij en je EV gestrand met pech, bijvoorbeeld een lekke band? Aarzel niet en bel de Wegenwacht. We geven je dan gratis advies en mocht het nodig zijn, dan komt één van onze Wegenwachten langs.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? 

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Wat je pech ook is, met Wegenwacht is de beste pechhulp altijd dichtbij. Ga ook met je elektrische auto zorgeloos de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.