Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

Top 15 bezienswaardigheden Marrakech

Marrakech is een stad van kleuren en kruiden. Laat je overweldigen door de chaotische soeks, het doolhof van de medina en de exotische bezienswaardigheden van deze oase in de woestijn.

1. Place Jeema El Fna

Alle wegen leiden naar ‘la place’: Jeema El Fna, Afrika’s beroemdste plein, is het knooppunt van de medina van Marrakech. Het is geen klassieke piazza, maar een asymetrisch doorploegd terrein dat zijn geheel eigen getijden kent.Het leven speelt zich af op de straat. Een uniek plein voor straatfotografie.

2. Cyber Parc en Ensemble Artisanal

De minaret van de Koutoubiamoskee is het symbool van Marrakech is omgeven door tuinen en parken. Met een hoogte van 77 meter is deze bezienswaardigheid het markantste gebouw van de stad. Nabij is het Cyber Parc, een rustoase in de binnenstad.

3. Dar Si Said en Palais de la Bahia

Zowel Dar Si Said als Palais de la Bahia illustreren op indrukwekkende wijze de principes van de Moorse paleisstructuur en de hoge standaard van afwerking in de Arabische wooncultuur van de 19e eeuw. De prachtige bezienswaardigheden dienen regelmatig als filmdecor.

4. De mellah

Een synagoge en een joodse begraafplaats getuigen van de vroegere omvang van de joodse gemeenschap. De mellah (sprek uit: mellach) herbergde eens een van Marokko’s grootste joodse gemeenschappen. Nu bezoeken nog slechts zo’n 160 joden de synagoge.

5. El-Badipaleis

Eens het grootste paleis van de Maghreb, nu een ruïne. Maar ook in ruïneuze staat verschaft het El-Badipaleis nog een voorstelling van de enorme afmetingen. In de regeerperiode van de grote sultan Ahmed el-Mansour moet het El Badi het grootste paleizencomplex van de Maghreb zijn geweest. Een bezienswaardigheid die niet gemist mag worden.

6. De kasbah

Plaats van stilte en concentratie: de prachtige mausolea van de Saädische sultans. Het Saädietenrijk, dat eind jaren ’60 van de zeventiende eeuw instortte, markeert een tumultueuze periode in de geschiedenis van Marokko. Zo werden maar liefst acht van de elf Saädietensultans vermoord.

7. Soeks in de medina

Een eigen wereld van winkels, werkplaatsen en fondouks. De soeks van Marrakech (met een oppervlakte van 200.000 m2 de grootsten van het land) vormen een kolossaal economisch bazaarsysteem. De in Europa langzaam uitstervende traditionele speciaalzaak toont zich in de soeks van een onverstoorbare vitaliteit.

8. Medersa Ben Youssef

Sacrale geometrie in grote artistieke perfectie: de medresse is godshuis en theologische school ineen. Het ornament, de arabeske en de kalligrafie zijn de belangrijkste elementen van deze niet-figuratieve decorkunst.

9. Maison de la Photographie

Het werd pas in 2009 gesticht maar het is een must voor fotoliefhebbers: de wonderbaarlijke verzameling van de Fransman Patrick Mana´ch. Foto’s van de periode tussen 1860 en 1950 zijn bijeengebracht en gunnen een blik op de geschiedenis van Marokko.

10. Quartier des Tanneurs

Zwoegen tot je erbij neervalt: de ware oorsprong van de mooie leren tassen, jacks en schoenen die zo geliefd zijn bij toeristen ligt in de oude leerlooierwijk. In indringende geuren en giftige dampen zwoegen tegenwoordig nog ongeveer 1600 leerlooiers zich in het zweet.

11. Souk El Khemis

Chaos met een systeem: hier is werkelijk alles te koop. De vaak beklaagde informele sector is hier in zijn volle vitaliteit te beleven. Alleen al het dagelijks hierheen vervoeren van het enorme assortiment aan artikelen, het uitladen, het in een kraam presenteren.

12. Hivernage en Guéliz

Ook Marrakech heeft een hippe en moderne kant: de nieuwe stad met zijn chique winkels en restaurants. Brede, met palmen omzoomde pronkavenues, kilometerslange zichtassen, groenstroken en parken, luxehotels en winkelcentra. Hivernage en Guéliz is Marrakech-de-luxe, een andere wereld dan de medina.

13. Jardin Majorelle

De betoverend mooie tuin is een van de betere bezienswaardigheden in Marrakech en fascineert door de korenbloemblauwe gebouwen. De Franse schilder Saint Laurent redde de verwaarloosde tuin en legde hier een paradijs van licht, kleur, waterpartijen en planten aan.

14. Palmeraie

Het oeroude palmenbos waaruit de stad zou zijn voortgekomen, is een bedreigd paradijs. Nergens anders in de stad treden de ecologische bedreigingen zo sterk op als hier. Nu zijn de overblijfselen van de Palmeraie nog te bezichtigen als het poëtische restant van een natuur die er over 10-20 jaar misschien niet meer is.

15. Sidi Ghanem

In voormalige industriegebouwen aan de rand van de stad dartelen nu de jonge creatieven. Het stadsdeel Sidi Ghanem staat voor industrie en cultuur, voor goederenopslag en productie, winkelpassages en galerieën, modewinkels en showrooms.

 

Bekijk alle reizen naar Marokko

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp in het buitenland
Nu15%korting

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
ANWB Reisverzekering
15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Fijne Vakantie Check
Meldjeaan

ANWB Fijne Vakantie Check

Vertel ons je vakantieplannen en wij sturen relevante reisvoorbereidingstips. Dag vakantiestress!