Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met deze tips trotseer jij de winter

Warm op de fiets in kou en regen

Het zachte najaarsweer is voorbij. Bitterkoude dagen met stortbuien (en mogelijk sneeuw) staan voor de deur. Met deze tips bikkel jij je warm en droog door de gure herfst en ijskoude winter.

1. Draag drie lagen

Dé basisregel voor elke doorgewinterde fietser: draag drie lagen.

 • De eerste laag bestaat uit onder- of thermokleding. Deze laag moet vooral vocht transporteren en niet absorberen! Omdat deze laag je zweetdruppels snel moet omzetten in waterdamp, is het belangrijk dat de eerste laag nauw aansluit op je huid.
 • Voor de tweede laag kun je, afhankelijk van de buitentemperatuur, kiezen voor een fietsshirt of fleecevest. Deze laag zorgt voor isolatie en warmte. Tegelijkertijd moet het transpiratievocht aan de buitenkant van het kledingstuk worden verdampt.
 • De derde laag bestaat uit een wind- of regendichte jas (voor dames en heren). Deze laag moet goed ventileren, zodat transpiratievocht en overtollige warmte uit de onderste lagen hun weg naar buiten vinden.

Kom meer te weten over het drielagensysteem.

2. Zet een muts of hoofdband op

Bescherm je hoofd met een goede muts of hoofdband. Je verliest namelijk veel energie (ongeveer 40 procent!) via je hoofd. Is het nat buiten? Zorg dan voor een waterdicht exemplaar of zet een capuchon op.

3. Blijf smeren, smeren...

Lippen, handen, oren en andere lichaamsdelen: ze hebben flink te lijden onder het weerbarstige winterweer. Ook de overgang van de koude buitenlucht naar een warmgestookte huiskamer is niet bevorderlijk voor je huid.

Tip: smeer droge lichaamsdelen in met vaseline. Niet alleen hydrateert en voedt vaseline je huid, het bevordert ook de bloedcirculatie en zorgt voor een extra beschermlaagje tegen de kou.

4. Houd je handen warm

Niets vervelender dan verkleumde handen. Het is bovendien nog gevaarlijk ook, want met stijve vingers kun je moeilijk remmen! 

 • Een goede fietshandschoen is water- en winddicht, ademend en heeft reflecterende stukken voor extra zichtbaarheid. Er bestaan zelfs verwarmde handschoenen!
 • Handschoenen mogen niet knellen, want dat remt de doorbloeding en zorgt juist weer voor koude handen.
 • Ben jij een onvervalste koukleum? Dan kan het helpen om je handen in te smeren met vaseline voordat je je handschoenen aantrekt (zie tip 3).
 • Met handwarmers geniet je urenlang van een extra kacheltje in je handschoenen.
 • Het display van je e-bike bedienen zónder stramme vingers? Dan bieden touchscreen handschoenen uitkomst.

5. Draag een fietsbroek

Soms is hard trappen niet genoeg om de bittere kou te bestrijden. Draag  thermo onderkleding of een set beenwarmers. Zit je veel (koude) uren achtereen op de fiets, schaf dan een winddichte fietsbroek aan.

6. Het geheim van warme voeten

Cayennepeper in je sokken strooien, je schoenen isoleren met een inlegkruisje: er zijn heel wat huismiddeltjes om koude voeten de baas te blijven. Van deze tips weten we zeker dat ze helpen:

 • Doe je voeten een plezier met een paar (winter)weerbestendige sokken. Die reguleren de warmte en drogen snel, want door transpiratievocht en vocht van buitenaf kunnen je voeten snel afkoelen.
 • Gevoerde schoenen met dikke zolen zijn een no brainer in de kou.
 • Let er op dat sokken en schoenen niet te strak zitten. Dat is slecht voor de bloedsomloop, die zorgt voor de warmtecirculatie.
 • Een voetenwarmer plak je onder je sok en geeft maar liefst zes uur lang warmte af.
 • Is het erg nat buiten? Dan bieden regenhoezen uitkomst. Oké, ze zien er niet heel charmant uit, maar een watersnoodramp in je schoenen is vervelender! Controleer of de hoezen goed aansluiten op je gewone schoenen, anders sijpelt het regenwater alsnog naar binnen.

7. Bril op!

Kou, een forse wind of een winters zonnetje kunnen je ogen extra prikkelen, waardoor ze meer traanvocht gaan produceren. Zeker op een elektrische fiets, waarbij je hogere snelheden bereikt, is de kans op vochtige ogen behoorlijk groot. Zet een fietsbril of zonnebril op die je ogen beschermt tegen stof, wind en zon.

We laten je niet in de kou staan!

Heb je pech? Een lekke band? Of kapotte fietsaccu? Ook de Wegenwacht helpt jou warm en droog op het zadel te zitten en laat je deze winter niet in de kou staan. Met Wegenwacht Fiets komen we je ter plekke helpen, onderweg én thuis.

Voor de doorgewinterde fietser:

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!