Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieusticker Spanje

Vraag gesteld door op 5 januari 2023

Ik las een bericht dat per 1 januari 2023 de milieusticker verplicht is in Spanje. Niet te krijgen in Spanje op buitenlands kenteken. Hoe kom ik daaraan? 

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

 

U heeft een vraag over de milieusticker in Spanje. 

Nieuwe milieuzones in 2023

De Spaanse regering heeft besloten alle Spaanse gemeenten met meer dan 50.000 inwoners en sommige met meer dan 20.000 en de eilanden een milieuzone te laten invoeren in 2023. Niet alle gemeenten zijn er echter in geslaagd de invoering al op 1 januari 2023 te laten plaatsvinden. Daar zullen de zones naar verwachting in de loop van het jaar vastgesteld worden.

Buitenlandse voertuigen

Auto’s krijgen een sticker afhankelijk van hun uitstoot. Steden kunnen wagens met een bepaalde sticker weren uit hun centrum. Welke auto’s toegang krijgen of niet staat aangeduid op een verkeersbord dat ook het begin van de milieuzone aanduidt. De toegangsvoorwaarden kunnen dus verschillen van stad tot stad.

De Spaanse milieusticker (distintivo ambiental) is niet te verkrijgen voor in het buitenland geregistreerde voertuigen. Een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker is ook in Spanje geldig. Op https://sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/distintivo-ambiental/equivalencia-distintivo-ambiental-ue.shtml is te zien welke buitenlandse stickers met welke Spaanse overeenstemmen.

Heeft u nog geen milieusticker, koop dan tijdig het Franse vignette Crit’Air, dat is ook handig op doortocht door Frankrijk (levertijd circa 10 dagen, zie Milieuzones in Frankrijk). Bent u al in Spanje en heeft u geen geldige sticker, dan is het advies om buiten de stad te parkeren.

Meer informatie: Milieuzones in Spanje | ANWB