Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden in Zweden in winter

Vraag gesteld door op 18 augustus 2021

Wij zijn van plan om in de winter naar Zuid Zweden te gaan. We hebben momenteel all-season banden met de M+S aanduiding en het symbool van het sneeuwvlokje+bergje. Is dit voldoende om Zweden in te kunnen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U bent van plan om in de winter naar Zweden te gaan. Momenteel heeft u all-seasonbanden met de aanduiding M+S. Uw vraag is of dit voldoende is om daar te mogen rijden.

Winterbanden verplicht

Het gebruik van winterbanden (met of zonder spijkers) is verplicht van 1 december t/m 31 maart bij winterse omstandigheden. Dit voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto’s.

Wat zijn winterse omstandigheden

Met winterse omstandigheden wordt bedoeld: sneeuw of ijs op de weg, of een nat wegdek in combinatie met temperaturen rond of onder nul graden. Of er sprake is van winterse omstandigheden op bepaalde wegen of wegdelen, kan door de politie worden bepaald.

Winterbanden

Winterbanden moeten zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool of de aanduiding M+S, maar in het laatste geval moeten de banden wel speciaal zijn ontworpen voor winterse omstandigheden (zo worden vierseizoenenbanden met de aanduiding M+S niet gezien als winterbanden. De ANWB adviseert om banden te gebruiken waarop het sneeuwvloksymbool wordt aangegeven.

Meer informatie: