Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zit ik aan het koopcontract vast?

Vraag gesteld door Jacqie op 16 mei 2017

Ik heb een caravan gekocht en mijn oude daarop ingeruild. Tijdens het kopen was niet helemaal duidelijk hoe oud onze caravan was (dat hebben wij ook gezegd), de verkoper heeft aangenomen van 2006 (wij zeiden 2005 of 2006) en dat ook op de overeenkomst gezet. Thuisgekomen bleek dat de caravan van 2003 is en we hebben meteen contact opgenomen. Wij begrijpen dat de inruilprijs lager uitvalt nu de caravan ouder is dan gedacht, maar de inruilprijs ligt nu behoorlijk lager dan gedacht en wij willen van het koopcontract af. Staan wij in ons recht? Feit is dat de verkoper op geen enkel moment heeft aangegeven dat hij eerst zeker wilde weten van welk bouwjaar onze oude caravan was. Op de overeenkomst heeft hij 2006 gezet en verder niet gevraagd of we het nog na wilden kijken.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een nieuwe caravan gekocht, waarbij u uw oude caravan heeft ingeruild. De op papier ingeruilde caravan blijkt nu niet 2006, maar uit 2003 te zijn. Logischerwijs heeft dit een negatieve invloed op de overeengekomen inruilprijs. De inruilwaarde is nu dusdanig laag, dat u onder de koop uit wil. U vraagt zich af de mogelijkheden hiervoor zijn.

Het valt sterk af te raden om bij koop van een nieuwe/ gebruikte tourcaravan, de oude caravan ongezien (op papier) in te ruilen. Problemen die zich hierbij kunnen voordoen is, dat er van een onjuist bouwjaar/modeljaar wordt uitgegaan bij bepaling van de inruilwaarde. Ook komt het voor, dat bij levering van de ingeruilde caravan, deze in een veel minder goede staat verkeerd, dan was voorgespiegeld.

U ontkomt er dan niet aan, dat de verkoper vervolgens een lagere inruilprijs vaststelt voor de caravan. Via de ANWB koerslijst kunt u onder meer de inruilwaarde van uw caravan bepalen.

Bedenktijd
Anders dan bij veel online aankopen, of het kopen van een huis, geldt er in desbetreffende geval geen bedenktijd. Na het ondertekenen van de overeenkomst zit u aan de koop vast.

Annulering koop
Enige mogelijkheid om onder de koopovereenkomst uit te komen, is door de koop te annuleren op grond van art 6 BOVAG-voorwaarden (caravan- & camperbedrijven).

De annulering dient schriftelijk, en binnen 8 dagen na dagtekening van de koopovereenkomst plaats te vinden.

Vervolgens dient u de dealer een schadevergoeding te betalen, welke in de BOVAG-voorwaarden is vastgesteld op 15% van de koopprijs. De annuleringskosten dienen binnen 10 dagen na de schriftelijke annulering te zijn voldaan.

Tips voor het kopen van een caravan vindt u op onze website.***

Reactie van Jacqie:

Dank u wel voor uw reactie. Het probleem is dat we niet tot overeenstemming kunnen komen over het bedrag dat we nu extra moeten betalen. De verkoper heeft ons niet op de voorwaarden gewezen en ze staan ook niet op de koopovereenkomst of op internet. De verkoper heeft het risico genomen ongezien onze caravan te kopen en ons niet gewezen op het feit dat de inruil lager zou worden als de caravan in slechte staat zou zijn of van een ouder bouwjaar. Had hij ons daar niet op moeten wijzen?***

Reactie van Michiel Claesen:

Ik heb u een reactie per e-mail gestuurd.