Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Comfort-Matic versnellingsbak Fiat Ducato 150 pk

Vraag gesteld door A. Donkers op 6 augustus 2021

Ik lees veel dat er problemen zijn met de koppelingsplaten van de gerobotiseerde versnellingsbak van fiat Ducato 150 pk. Nu hoor ik dat die problemen zich uitsluitend voordoen bij de euro 6 motoren en niet euro 5. Klopt dat?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft gehoord over problemen met de koppelingsplaten van de Fiat Ducato 150Pk met Comfort-matic versnellingsbak.

Het klopt dat in sommige gevallen de versnellingsbak in storing gaat als gevolg van afbrekende kunststof deeltjes van de koppelingsplaat. Het betreft inderdaad Euro6 motoren vanaf ongeveer 2017. De oplossing voor dit probleem is de montage van een andere koppelingsplaat waarvan de deeltjes niet afbreken.

Het probleem lijkt zich met name voor te doen bij kampeerauto's maar helemaal duidelijk is dit niet.

Een koppelingsplaat is uiteraard ook een slijtage deel wat in veel gevallen niet een auto leven lang mee gaat. Toch mag van een koppeling wel verwacht worden dat deze minimaal 100.000 tot 150.000 kilometer mee gaat. Zeker wanneer er een robot is die het koppelen en schakelen uit handen neemt, waardoor gebruiksfouten eigenlijk uitgesloten zijn.

Mochten er dus voortijdig problemen ontstaan die buiten de fabrieksgarantie vallen dan zou ik willen adviseren de verkoper aan te spreken en te vragen het probleem op te lossen. Mocht hier geen gehoor aan gegeven worden dan kunt u eventueel een ingebrekestelling te sturen.

Mocht het dan nog niet tot een oplossing komen dan zou u kunnen overwegen om dit voor te leggen aan de geschillencommissie voertuigen.

Hier leest u meer over wat u kunt doen bij klachten naar aankoop, tevens er is ook een stappenplan opgesteld welke stappen u kunt nemen, mocht u onverhoopt tegen dit probleem aanlopen en de verkopende partij het probleem niet wil verhelpen.