Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Asdruk

Vraag gesteld door op 15 november 2020

mijn man en ik hebben een caravan gekocht waarvan de as 1700 maar mijn auto 1500 kan trekken hij is leeg 1370. De vraag is ben ik nou verplicht om mijn as op 1500 te zetten?(wij gaan vaak op vakantie in het buitenland) of kan ik deze houden op 1700 want in de toekomst komt er een auto die wel meer kan trekken.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een auto die maximaal 1500kg mag trekken, uw caravan heeft een gewicht van maximaal 1700kg.
U wil weten of u verplicht bent om het kenteken aan te laten passen naar een maximum toegestane massa van 1500Kg?

om die vraag te kunnen beantwoorden zijn een paar dingen belangrijk.

Allereerst is het belangrijk welk rijbewijs u heeft. Met rijbewijs B mag u een combinatie rijden die een maximaal toegestane massa van 3500kg heeft.
Auto en caravan bij elkaar opgeteld.
Stel dus dat uw huidige auto een maximaal toegestane massa van 2000Kg heeft, en u heeft rijbewijs B, dan mag u de combinatie alleen rijden als het maximum toegestane gewicht van de caravan maximaal 1500Kg is. Het aanpassen van het maximum gewicht kan dan een optie zijn als de caravan een toegestane massa van 1700kg heeft.

Met rijbewijs BE, is dit niet het geval.
U mag in dat geval een caravan trekken die niet zwaarder is dan het maximum trekgewicht van de auto. In uw geval is dat 1500kg. Dat de caravan een maximum toegestane massa van 1700kg heeft maakt niet uit. Zolang u de caravan niet zwaarder belaadt dan 1500kg mag u gewoon rijden. Tot zover de theorie en de wettelijke bepalingen.

In de praktijk zijn er nog wel een aantal zaken om rekening mee te houden. U geeft aan dat het ledig gewicht 1370kg is. Het is verstandig om dit gewicht ook daadwerkelijk te wegen. In veel gevallen blijken caravans veel zwaarder dan op papier.

Hoe kan dat dan? Soms zit er al tot 5% verschil in gewicht tussen dezelfde caravans, iets wat ontstaat tijdens de productie. En niet zelden worden allerlei aangebrachte opties niet meegeteld in het ledig gewicht. Denk bijvoorbeeld aan een mover, een huishoudaccu, de airco, gasflessen en dergelijke. 

In uw geval heeft de caravan op papier 130kg laadvermogen, maar of dit daadwerkelijk ook zo is, weet u alleen als de caravan gewogen is. In deze weging mag u de kogeldruk er niet afhalen, die telt mee in de totale massa.

Daarnaast wil ik u graag wijzen op het beladen van de caravan. In alle gevallen adviseren wij om het beladen gewicht van de caravan maximaal 75% te laten zijn van het beladen gewicht van de auto.
Als uw caravan dus 1500kg beladen weegt, dan moet de beladen auto minimaal 2000kg wegen om hier aan te voldoen.

Daarnaast kan het een overweging zijn om vervelende discussies in het buitenland te voorkomen. Ook al is de combinatie niet te zwaar, op papier staat een hoger gewicht dan dat uw auto mag trekken en dat kan wel eens voor verwarring zorgen.

Overigens kunt u het gewicht ook weer laten verhogen als het eerder is aangepast door de RDW. Uiteraard nooit hoger dan de technisch toegestane maximum massa.

Of een auto geschikt is om een bepaalde caravan te trekken kunt u uitrekenen met onze caravantrekker tool.