Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Juiste auto voor caravan

Vraag gesteld door M. Reijers op 14 juli 2020

Ik wil graag een kleine caravan aanschaffen. Heb nu een Eriba Pan uit 1984 op het oog van (leeg) 515 kg. Ik zal dan ook een geschikte auto moeten kopen. U geeft op de website aan dat de caravan met lading niet meer dan 75% mag wegen van de Auto + lading. Die schat ik in op ruim 100 kilo. Ik heb geen elektrische fiets en een deel van de bagage kan in de auto. Ik kom dan bv. uit op een Fiat Panda of een Opel Agila. Is dat voldoende of moet ik ook kijken naar de trekkracht en cilinderinhoud van de motor? De Fiat heeft bovendien de motor achterin. Kan dat nog ongunstig zijn?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U bent van plan om een kleine caravan te kopen en u vraagt zich af of het nog van belang is om te kijken naar de trekkracht en de cilinderinhoud van de motor.

Zoals u zelf al aangeeft heeft u goed gekeken naar de 75% regel.

Naast het gewicht is het inderdaad van belang om bij uw keuze ook te kijken naar de trekkracht van de motor.

De Fiat Panda die u als mogelijke kandidaat noemt, is daarvan een mooi voorbeeld. In 2014 bijvoorbeeld, waren er diverse motoren met verschillende vermogens leverbaar. Het vermogen liep van 44Kw tot 63Kw. In beide gevallen is het qua gewichtverhouding tussen auto en caravan een geschikte combinatie.

Met de door u genoemde caravan erachter, kan met de 44Kw motor een helling van maximaal 8% genomen worden en is met de 63Kw een helling van 16% te beklimmen. Inhalen met 80/90 km/u is eigenlijk niet mogelijk met 44Kw en met de 63Kw versie kan dat prima. De conclusie die daaruit getrokken kan worden is dat de prestaties van de 44Kw motor eigenlijk niet geschikt zijn om een caravan te trekken. De 63Kw versie is daarentegen een prima keuze.
 
Soms geeft een grotere cilinderinhoud ook meer vermogen maar met de huidige gedownsizde motoren is dat niet altijd het geval.

Overigens hebben alle Panda's de motor gewoon voorin, dat argument kan dus van tafel.

U kunt zelf met onze caravantrekker uw mogelijke kandidaten bekijken en berekenen. Hierbij is het dus van belang, dat ondanks dat het qua gewicht een veilige keuze kan zijn, er ook goed naar de prestaties van de verschillende uitvoeringen gekeken moet worden.

Ook het uiteindelijk reisdoel (gaat u bijvoorbeeld naar bergachtg gebied) kan invloed hebben op uw keuze.

Overigens moet u bij de Agila heel goed opletten, want heel veel versies mogen geen, of slechts een heel lichte aanhanger trekken van bijvoorbeeld maximaal 200 kg.