Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Disseldruk Hobby 460 SFF

Vraag gesteld door P. Achterberg op 17 februari 2019

Graag uw advies met wat te doen bij onderstaande kwestie.

Voorjaar 2018 hebben we een nieuwe Hobby 460SFF caravan gekocht bij een dealer in Raamsdonksveer.

We zijn er inmiddels 2x mee op vakantie geweest naar Spanje. We vinden het een heerlijke caravan als hij op 4 poten staat maar er mee rijden is een ander verhaal, deze Hobby heeft namelijk een extreem lage eigen kogeldruk slechts 12 Kg en daar kwamen we pas achter toen we caravan gingen gebruiken.

Deze caravan heeft een keukenblokje achter in. We hebben daarom aluminium pannen moeten kopen, minder bestek mee genomen en zoveel mogelijk spullen onder het bed voorin gelegd en ook nog spullen uit de auto gehaald en in de disselbak gedaan. Maar wat we ook doen we komen maar nauwelijks aan 50 kg kogeldruk, we hebben dan ook al enkele keren tijdens het rijden slinger nijgingen gevoeld. Onze auto rijd het beste met 80 kg kogeldruk. Het is voor ons echt een probleem om deze caravan te beladen ondanks dat we al heel wat caravans hebben gehad en heel veel ervaring hebben. Uiteindelijk hebben we moeten besluiten om extra ballast mee te nemen om de caravan meer disseldruk te geven dat waren 12 bakstenen.

Fietsen op de dissel plaatsen is voor ons geen optie. Dit probleem doet zich vooral voor na de vakantie op de terug weg naar huis als veel blikjes potjes en gasfles zijn op gebruikt.

Natuurlijk hebben we er bij de dealer stevig over geklaagd maar die zegt gewoon “  Dit is puur een kwestie van de juiste belading van uw caravan en zeker geen constructiefout van Hobby”. Wel boden zij aan om een ijzeren plaat in de disselbak aan te brengen. Eerst dachten we dat ze dat uit coulance wilden doen om ons tegemoet te komen maar nee wij moesten zelf de kosten voor het aanbrengen van de plaat betalen.

We hebben de dealer voorgesteld om 3 staafjes ballastlood te kopen van elk 11 Kg. Hiermee kunnen we dan de kogeldruk aanvullen afhankelijk van het moment van beladen. Deze 3 staafjes lood kosten € 113,80 en tevens voorgesteld om deze kosten 50/50 te delen maar de dealer blijft bij zijn standpunt “ Het is een kwestie van de juiste belading en geen constructiefout ”.
Een constructiefout is misschien een groot woord maar een gebrek met een gebruiksaanwijzing is het zeker wel.

Bij aankoop is ons niet gezegd dat deze caravan een afwijkende kogeldruk had en het stond ook het niet bij de maten en gewichten vermeld.

We voelen ons echt beetgenomen. Over 2 maanden gaan we naar Italië en kunnen niet anders dan ballast gewicht mee te nemen. Wij hebben al vele jaren heel wat caravans en spullen bij deze dealer gekocht maar beginnen nu toch echt te twijfelen aan de service en goede bedoelingen van deze dealer. Door de kogeldruk problemen van deze Hobby hebben we ook al extra kosten gemaakt voor aankoop caravanweger € 120,- en aluminium pannenset € 69,-

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

De Hobby Excellent 460 SFF is een vrij nieuwe indeling waar wij nog geen ervaringen me hebben opgedaan. Gezien de grote bergruimte onder het vaste bed zou je zeggen dat de kogeldruk gemakkelijk gecompenseerd kan worden indien het keukenmeubel ingericht is.

U schrijft: “Fietsen op de dissel plaatsen is voor ons geen optie”. Neemt u dan wel fietsen mee?

De oplossing zal toch echt in de wijze van belading moeten worden gezocht. En misschien moet daar in uw situatie ballast aan te pas komen.

Het is voor ons niet mogelijk om, zonder de situatie te hebben bekeken, uitsluitsel te geven over wat er nu werkelijk aan de hand is. Het zal heel lastig zijn om de dealer hierop aan te spreken.

Kijkt u voor meer infomatie over klachten na aankoop op de website.