Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reparatie duurt erg lang, wat kan ik doen?

Vraag gesteld door J. Romunde op 21 november 2022

mijn auto staat al bijna 3 maanden in de garage , telkens krijg ik te horen dat hij keer op keer niet af komt.

Zo moest er een spanrol vervangen worden , kachel radiateur (deze was al meegegeven) , remmen nakijken , koelslang , koelvloeistof , een andere stuurpomp (deze was ook al reeds meegeven ), brandstof filter , ( 2 raam mechanieken achterkant (deze waren ook al meegegeven ) wat kan ik hier mee doen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

 

Uw auto staat al drie maanden bij de garage. Er wordt van alles aan gedaan, maar nog steeds is de auto niet klaar om op te halen.

De duur van een reparatie

De wet geeft geen termijn voor een "gewone" reparatie of onderhoudsbeurt. Het is daarom belangrijk om hier vooraf afspraken over te maken. Heeft u niet gesproken over een termijn, dan is het lastig om eventuele schade te verhalen. Heeft u wel afspraken gemaakt en lijdt u schade, dan heeft u recht op bijvoorbeeld een leenauto of een redelijke vergoeding voor een huurauto.

Wanneer er een reparatie wordt uitgevoerd op basis van non-conformiteit ("wettelijke garantie") dan geeft de wet wel aan dat er hersteld moet worden binnen een redelijke termijn. Dit is doorgaans twee weken.

De reden van een reparatie

Wat de reden is dat het zo lang duurt kan alleen de garage aangeven. Wellicht zijn er onderdelen niet op voorraad of zijn er andere organisatorische redenen. Maar drie maanden is natuurlijk wel een hele lange tijd voor het repareren van uw auto. Vraagt u dan ook eerst de reden waarom dit zo lang duurt.

Wat u zelf kunt doen

Wat u nu zelf kunt doen is de garage in gebreke stellen. U doet dit door schriftelijk een termijn stellen waarbinnen de auto klaar zou moeten zijn. Een redelijke termijn is 1-2 weken, afhankelijk van wat er allemaal nog moet gebeuren. U kunt hierbij gebruik maken van de voorbeeldbrief die in ons stappenplan is opgenomen. Geeft u in de brief/mail aan dat u de garage nog uiterlijk twee weken de tijd geeft om uw auto af te leveren en dat na verloop van deze termijn eventuele schade voor rekening komt van de garage. Denk bijvoorbeeld aan extra kosten voor vervoer, als schade opvoeren.

Eventuele verdere stappen hangen onder andere af van de vraag of de garage er iets aan kan doen dat het zo lang duurt. U leest hier meer over in het  bovengenoemde stappenplan.