Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koop van een particulier

Vraag gesteld door op 18 december 2022

Ik heb vorige week een Peugeot 2008 aangeschaft bij een patriculiere verkopende partij. Echter is er nu al een lampje gaan branden dat de motor service nodig heeft. Direct naar de Peugeot dealer gereden voor inspectie, daar ondervonden dat de katalysator en sensor daarvan defect is en de reparatiekosten zijn 1400 euro +-. Bij Peugeot is aangegeven dat de kans erg groot is dat dit al een tijd speelt. Dit gebrek is nooit gemeld door de verkoper van de auto. Die geeft aan dat er niets mee aan de hand was. Wat zijn mijn rechten in dit geval?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

 

Vorige week heeft u een Peugeot 2008 gekocht van een particuliere verkoper. Kort hierna ging een lampje branden dat de motor service nodig heeft. De dealer constateerde dat de katalysator en de sensor daarvan defect zijn. Reparatiekosten zijn
€ 1.400. Bij de dealer aangegeven dat het kan zijn dat dit al even speelt. Verkoper weet van niets. U wilt weten wat uw rechten zijn. 

Koop van een particulier

Bij de koop van een tweedehands auto mag je er niet zomaar van uitgaan dat de auto helemaal in orde is. Zeker als je  een auto koopt van een particulier en niet van een professionele verkoper. Als koper heb je dan een vergaande onderzoeksplicht, zoals het maken van een proefrit en zelfs een aankoopkeuring laten verrichten. Een particuliere verkoper is minder deskundig en daarom mag je ook niet zomaar uitgaan van wat de verkoper over de auto zegt. 

Gebreken

Ook als een particulier een auto verkoopt, moet hij instaan voor de gebreken die de auto heeft. De verkoper is verplicht de koper in te lichten over bestaande gebreken aan de auto waarvan hij op de hoogte is. Als de verkoper niet voldoet aan deze mededelingsplicht, kun je hem daarop aanspreken. Om de verkoper succesvol aansprakelijk te stellen of overeenkomst te ontbinden moet je bewijzen dat de verkoper dingen heeft verzwegen.

Bewijzen dat verkoper van het gebrek wist

Volgens de dealer waar u met de auto bent geweest zou het mogelijk zijn dat de gebreken al eerder naar voren moeten zijn gekomen.  Hier is van belang dat dit met zekerheid kan worden beweerd. Daarmee heeft u het bewijs dat de verkoper van het gebrek op de hoogte zou zijn geweest en dat hij dit voor u heeft verzwegen. Ik adviseer de dealer te vragen of dit met zekerheid kan worden gesteld. 
Is dit het geval dan kunt u zich beroepen op dwaling, wat betekent dat u de koop onder een onjuiste voorstelling van zaken heeft gesloten. U kunt van de verkoper eisen dat hij de kosten vergoedt of de auto terugneemt.
Kunt u dit niet bewijzen dan is beroep op non -conformiteit mogelijk. Bij het conformiteitsvereiste speelt mee de verwachting die u mag hebben van de auto en hier wordt  onder andere rekening gehouden met de leeftijd van de auto, gereden kilometers en de prijs en de toezeggingen van de verkoper. 

Conclusie

Is er sprake van dwaling of had u dit gebrek gezien het bouwjaar en gereden kilometers niet hoeven verwachten dan kunt u de verkoper aanspreken. 
Komt u er niet uit met de verkoper dan kunt u naar de rechter.

Op onze website vindt u meer informatie over dwalingklachten na aankoop en een Stappenplan klachten na aankoop - ANWB