Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto uitlenen aan schoonzus uit Australië

Vraag gesteld door M. Boerkamp op 15 december 2022

mijn schoonzus is Nederlandse met een Australisch rijbewijs en momenteel vanuit Australië bij ons op vakantie. Ze heeft geen internationaal rijbewijs aangevraagd. Is ze wel verzekerd als ze in onze auto door Europa rijdt?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

 

Uw schoonzus is op bezoek vanuit Australië en u heeft afgesproken dat zij uw auto mag lenen tijdens haar verblijf. Zij heeft een Australisch rijbewijs en heeft geen Internationaal rijbewijs aangevraagd. Uw schoonzus is voornemens een rondreis door Europa te maken. U wilt graag weten of de autoverzekering dekking biedt tijdens de Europese rondreis van uw schoonzus.

Geldigheid niet-EEA/EVA rijbewijs

Zolang uw schoonzus niet in Nederland woonachtig is, dan mag zij met haar geldige buitenlandse (Australische) rijbewijs tijdens haar toeristische verblijf in Nederland rijden. Het Australische rijbewijs is in Nederland bij een toeristisch verblijf een geldig rijbewijs. Als de categorieën op het rijbewijs op een andere manier zijn ingedeeld dan de categorieën A, B, C, D en E, dan is het verstandig om een Internationaal rijbewijs te hebben naast het Australische rijbewijs. Op die manier kan een Nederlandse opsporingsambtenaar gemakkelijk beoordelen of u op basis van uw rijbewijs bevoegd bent om deel te nemen aan het verkeer in het betreffende voertuig. Voor een groot aantal Europese landen is het Internationaal rijbewijs (IRB) naast het Australische rijbewijs zelfs verplicht. Graag verwijs ik u naar onderstaande website met een overzicht van landen waar deze verplichting geldt.

Driving overseas with your Australian licence | CHOICE
 

Rijden zonder IRB

In de landen waar het verplicht is om naast het Australische rijbewijs een IRB te kunnen overhandigen, geldt dat men een boete kan krijgen voor het rijden zonder geldig te kunnen tonen.

Verzekering

Veel verzekeraars hebben een standaard clausule opgenomen op grond waarvan een uitgekeerde schade aan derde op verzekerde kan worden verhaald als de bestuurder op het moment van het ongeval geen geldig rijbewijs heeft. Uitkering van de schade aan de derde vindt op grond van de WAM altijd plaats, maar in bijzondere gevallen kan de uitgekeerde schade verhaald worden op verzekeringnemer. Omdat het Australische rijbewijs kwalificeert in Nederland als een geldig rijbewijs, maar is in bijvoorbeeld Frankrijk alleen geldig als de houder tevens een IRB heeft. Er bestaat zodoende interpretatieruimte voor de verzekeraar ten aanzien van de uitsluitingsclausule ‘geldig rijbewijs’. Unigarant, het verzekeringsbedrijf van de ANWB, redeneert dat het Australische rijbewijs in Nederland (ook zonder daarnaast een IRB) een geldig rijbewijs is en dat de plaats van het ongeval dan niet relevant is (binnen het groene kaart-gebied).

Conclusie

In meerdere Europese landen is het verplicht om naast het Australische rijbewijs een IRB te kunnen tonen. Als men geen IRB kan tonen, kan daarvoor een boete worden opgelegd. Het is raadzaam om bij de verzekeraar na te vragen hoe zij omgaan met het gebruik van het voertuig door de houder van een Australisch rijbewijs (zonder IRB) bij gebruik van het voertuig in landen waar het IRB verplicht is. Ook is het raadzaam om bij meer dan incidenteel gebruik van het voertuig door een ander dan verzekeringnemer te informeren of deze extra bestuurder moet worden aangemeld. De verzekeraar bepaalt dan het risico en past zo nodig de premie aan.

Meer weten?
Auto uitlenen: Mag iemand anders in mijn auto rijden? | ANWB Autoverzekering
Internationaal rijbewijs aanvragen? | Bij jouw ANWB-winkel