Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden in Zweden en Noorwegen

Vraag gesteld door N. Hildenbrant op 20 september 2022

Ik heb all seasons met een sneeuwvlok en de aanduiding m+s. Zijn deze toegestaan in de winter in Noorwegen-Zweden? Of moeten het volledige winterbanden zijn.
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

 

U bent voornemens om naar Zweden en Noorwegen te gaan met de auto. Op uw auto zijn all-season banden gemonteerd met de m+s aanduiding en het sneeuwvlok-symbool. U wilt graag of u daarmee in Zweden en Noorwegen mag rijden of dat u winterbanden nodig heeft.

All-seasonbanden

Een all-seasonband is een compromis tussen een winter- en een zomerband. De all-seasonband presteert onder winterse omstandigheden veel beter dan een zomerband, maar slechter dan een winterband. In de zomer presteert de zomerband het beste. Als men met all-seasonbanden rijdt dient men zowel in de zomer als in de winter de rijstijl aan te passen.

M+S banden

De aanduiding M+S betekent dat de banden geschikt zijn voor gebruik in modder en sneeuw. Dit symbool zegt echter niets over de rijeigenschappen onder winterse omstandigheden. Het M+S symbol kan ook op zomerbanden staan, die voor bijvoorbeeld off-road gebruik zijn ontwikkeld.

Sneeuwvlok-symbool

De aanduiding van een sneeuwvlokje in berg met drie toppen op de band geeft aan dat de band getest is onder winterse omstandigheden en daarvoor geschikt is bevonden. Let wel op dat het symbool slechts betekent dat de band aan minimale eisen voldoet onder dergelijke winterse omstandigheden.

Zweden

In Zweden is het verplicht om in de winterperiode (1 december tot 31 maart) bij winterse omstandigheden gebruik te maken van banden die geschikt zijn voor gebruik onder winterse omstandigheden. Als er in de winterperiode geen sprake is van winterse omstandigheden mag men met zomerbanden of banden die niet geschikt zijn voor gebruik onder winterse omstandigheden rijden. Het is aan de politie om te bepalen of er sprake is van winterse omstandigheden. Banden geschikt voor gebruik onder winterse omstandigheden zijn banden met het sneeuwvlok-symbool en banden speciaal ontworpen voor gebruik onder winterse omstandigheden met (slechts) het M+S-symbool. All-seasonbanden met slechts het M+S-symbool voldoen onder winterse omstandigheden in de winterperiode dus niet.

Noorwegen

In Noorwegen is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Wel geldt de verplichting om te rijden met banden die voldoende grip hebben op het wegdek. In het winterseizoen is het dus sterk aan te raden om met banden te rijden met het ten minste het sneeuwvlok-symbool of met banden ontworpen voor gebruik onder winterse omstandigheden met het M+S-symbool. Als men winterbanden gebruikt moeten deze gemonteerd zijn op alle wielen.

Conclusie

U kunt met de all-seasonbanden met het sneeuwvlok-symbool rijden in Zweden en Noorwegen tijdens de winterperiode. Het is echter verstandig om bij winters omstandigheden in het ‘hoge noorden’ te kiezen voor een echte winterband.

Meer weten?
Allseasonbanden en M+S banden - ANWB
Verkeersregels in Zweden | ANWB
Verkeersregels in Noorwegen | ANWB