Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Teruggedraaide kilometerstand

Vraag gesteld door op 25 september 2022

Ik heb een auto gekocht en kwam op de dag van aankoop erachter dat de kilometerstand niet klopt. Op de teller staat 96.000 km, terwijl ik nu meerdere bewijzen heb dat de originele kilometerstand bijna 150.000km is.
Tijdens het verkoop heeft de verkoper mij nooit gewezen op het feit dat de kilometerstand niet klopt. Zelfs op het verkoop aanbod staat 'Kilometerstand gegarandeerd!'
Dit heb ik gedeeld met de verkoper en hij zegt het niet geweten te hebben. Hij gaf aan via de telefoon en schriftelijk dat hij de auto terugneemt.
Maar nu geeft hij plots aan dat ik de auto moet blijven houden en mijn geld nog niet terugkrijg tot hij het geregeld heeft met de zaak waar hij zelf de auto vandaan heeft. Hij zegt dat dit volgens zijn jurist de juiste procedure is.
Maar ik heb toch niets te maken met de vorige eigenaren? Ik wil de koop ontbinden, de auto terug doen en mijn geld terug. Graag zou ik advies willen over wat ik het beste kan doen.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

 

De kilometerstand van de door u gekochte auto klopt niet. Op de teller staat 96.000 km, maar dat moet zijn 150.000 km. Volgens de koopovereenkomst is de kilometerstand gegarandeerd. Ondanks eerdere toezegging dat de verkoper de auto terugneemt, zegt hij nu te willen wachten totdat hij het heeft geregeld met de zaak waar hij de auto zelf vandaan heeft. Uw vraag is of dit terecht is.

Een professionele verkoper moet instaan voor zijn product. Ook als hij niet op de hoogte was van de juiste kilometerstand, is hij aansprakelijk voor de foute kilometerstand. U moet wel bewijzen dat de kilometerstand onjuist is en met welke kilometerstand u de auto heeft gekocht.  U kunt een rapport  kunt opvragen via de website van de RDW.  

Teruggedraaide kilometerstand 

Bij een auto met een teruggedraaide kilometerstand is het volgende te eisen:
-ontbinding van de koopovereenkomst 
-deel van de koopsom terug
-vernietiging van de koopovereenkomst op grond van dwaling

Conclusie

In uw situatie staat er op de koopovereenkomst dat de kilometerstand is gegarandeerd.
Ook als de verkoper het niet wist, is hij aansprakelijk voor de foute kilometerstand. Het standpunt van de verkoper dat hij  eerst alles wil regelen met de zaak waar hij zelf de auto vandaan heeft, is niet juist. Dit staat los van de koopovereenkomst die de verkoper met u is aangegaan. 

Juridische stappen

Als u er niet uitkomt met de verkoper, meldt uw klacht dan schriftelijk. Reageert de verkoper niet op de brief of reageert hij negatief, stuur dan een vervolgbrief. Is de verkoper aangesloten bij de Geschillencommissie Voertuigen, dan kunt u de klacht daar voorleggen.
Op onze website vindt u het stappenplan