Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekgewicht auto en aanhanger met BE rijbewijs

Vraag gesteld door W. Bakker op 13 maart 2022

Wij hebben een paardentrailer met een ledig gewicht 940 kg met een max totaal 2400 kg. We doen 1 paard in de trailer van 600 kg, dus totaal 1540 kg trekkend. Onze auto mag max 1800 kg geremd. Er word gereden met een rijbewijs BE. Volgens ons mag dit. Denken wij juist ?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wil graag weten of u een bepaalde voertuigcombinatie mag besturen met uw rijbewijs categorie BE. De gewenste voertuigcombinatie bestaat uit een trekkend voertuig met een maximum trekgewicht (geremd) van 1800 kg. De aanhanger (een paardentrailer) heeft een maximum toegestane massa van 2400 kg. Het werkelijke gewicht van de aanhanger (ledig gewicht + lading) is 1540 kg.

Rijbewijs en maximum toegestane massa
Bij de berekening of een voertuigcombinatie bestuurd mag worden door de houder van een bepaalde categorie rijbewijs gaat het om de maximum toegestane massa van het trekkend voertuig en de maximum toegestane massa van de aanhanger. Het gaat hierbij dus om de informatie zoals geregistreerd in het kentekenregister. Als de maximum toegestane massa van het trekkend voertuig en/of de aanhangwagen hoger is dan wat de bestuurder volgens de behaalde rijbewijs categorie mag besturen dan voldoet de bestuurder niet aan de daaraan gestelde eisen. Alleen een bestuurder die de benodigde categorie rijbewijs heeft behaald, mag dan verder rijden met het voertuig.

Rijbewijs BE
De houder van een rijbewijs categorie BE mag een personenauto besturen waarvan de toegestane massa niet meer 3500 kg is en dat zitplaats biedt aan maximaal 8 personen (zonder de bestuurder). Aan deze personenauto mag vervolgens iedere daarvoor geschikte aanhangwagen worden gekoppeld. Er wordt geen maximum gesteld aan het gewicht van de combinatie of het gewicht van de aanhanger.

Maximum trekgewicht
Uit het kentekenregister blijkt tot welk gewicht het specifieke voertuig maximaal mag trekken (geremd en ongeremd). Het werkelijk gewicht van de aanhangwagen mag nooit zwaarder zijn dan het gewicht dat maximaal getrokken mag worden door het trekkende voertuig. Als het werkelijke gewicht van de aanhanger hoger is dan wat de auto blijkens het kenteken mag trekken, voldoet het voertuig niet aan de daaraan gestelde eisen. Alleen als de het werkelijk gewicht omlaag wordt gebracht, mag het voertuig verder rijden.

Veilige combinatie
Naast de eisen aan de bestuurder van een voertuigcombinatie (welke combinatie mag de houder van het rijbewijs BE, besturen) en de eisen aan het voertuig (welke gewicht mag maximaal gekoppeld worden) is het ook belangrijk dat met de combinatie veilig aan het verkeer kan worden deelgenomen. Het totaal gewicht van een voertuigcombinatie zou zo verdeeld moeten worden dat de aanhangwagen altijd minder zwaar is dan het trekkende voertuig. Het advies van de ANWB is om maximaal 75% van het gewicht van het trekkend voertuig, te trekken. Hiermee wordt voorkomen dat de combinatie gaat slingeren.

Conclusie
Er worden eisen aan de bestuurder, eisen aan het voertuig en eisen aan de voertuigcombinatie gesteld. Voor de eisen die aan de bestuurder worden gesteld wordt uitgegaan van de maximum toegestane massa, het fictieve gewicht dat de combinatie maximaal mag wegen. Voor de eisen die aan het voertuig worden gesteld is het werkelijke gewicht van belang. Zolang het werkelijk gewicht van de paardentrailer niet zwaarder is dan het maximum trekgewicht van de auto en de trailer geschikt is om door het trekkend voertuig te worden voortbewogen, mag u als houder van het rijbewijs BE met deze combinatie rijden. 

Meer weten?
Veelgestelde vragen aanhanger rijbewijs | ANWB Rijopleiding