Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Markeringsbord

Vraag gesteld door op 25 augustus 2021

Als ik met een fietsendrager voorzien van eigen verlichting en nummerbord achterop de auto naar Italië of Spanje op vakantie ga moet ik dan ondanks de eigen verlichting van de fietsendrager toch markeringsborden plaatsen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U bent voornemens om met een fietsendrager op de trekhaak naar Spanje en Italië te gaan. U wilt graag weten of u een markeringsbord moet aanbrengen op de fietsendrager.

Spanje en Italië

Op een fietsendrager achter op een auto, camper of caravan moet in Spanje en in Italië altijd een wit markeringsbord zijn aangebracht. Dit is ook verplicht voor een fietsendrager zonder fietsen of een fietsendrager in ingeklapte toestand. Let op: de markeringsborden voor Spanje (3 diagonale rode strepen) en Italië (5 diagonale rode strepen) zijn verschillend. In de ANWB winkel is een markeringsbord te koop die aan twee kant te gebruiken is, waardoor deze zowel in Spanje als in Italië bruikbaar is. 

Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet de drager zijn voorzien van een verlichtingsbalk. Als de fietsendrager op de trekhaak de kentekenplaat van voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet een witte kentekenplaat op de fietsendrager worden gevoerd.

Witte kentekenplaat

Op de door de RDW goedgekeurde witte kentekenplaten zit geen ‘NL-aanduiding’, als u de fietsendrager in Spanje of Italië gebruikt dient u een NL-sticker op de fietsendrager te hebben.

Markeringsbord

Het markeringsbord voor uitstekende lading moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Die kunt u vinden in de ANWB landeninformatie Spanje en Italië. In de ANWB winkel is een markeringsbord te koop die aan twee kant te gebruiken is, waardoor deze zowel in Spanje als in Italië bruikbaar is. 

Conclusie

In Italië en Spanje moet u altijd een markeringsbord aanbrengen op de fietsendrager. Voor meer informatie over de verkeersregels in Italië (Reisvoorbereiding Italië| ANWB) en Spanje (Reisvoorbereiding Spanje| ANWB), verwijs ik u graag naar onze website.