Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor loopt vast 1,5 jaar na revisie, garage aansprakelijk?

Vraag gesteld door MirandaH op 29 maart 2017

Dag, Als hobby en tevens vervoermiddel rijd ik een Volkswagen T3 Syncro (16"), 2.1 benzinemotor, zelfbouw camper, bouwjaar 1992. Gezien syncro en 16" banden, een wat minder voorkomend model dan reguliere T3. De auto is in vast onderhoud bij een garage gespecialiseerd in oude auto's (ik wil nog niet blamen en shamen, dus even nog geen naam). 2 jaar geleden is na diverse problemen, door deze garage de motor volledig uit elkaar gehaald en gereviseerd. Volgens de garage was de auto dit waard en zou ik daarna weer jarenlang probleemloos kunnen rijden. De reparatie heeft ruim 4 maanden geduurd door divers tegenslag, onderdelen die besteld moesten worden etc. Kosten bijna € 6.000. (de motor vervangen was achteraf bezien goedkoper geweest.). Na reparatie diverse keren stilgestaan wegens kleine dingetjes, die op zich niet vreemd zijn na een revisie (bijv. slangen koelsysteem). Heb ik ook geen probleem van gemaakt. Vorig jaar regulier onderhoud ter waarde van € 1.600, toch ook wel weer een hogere rekening dan ik op gerekend had. Nu, ruim 1,5 jaar na de revisie, langs de kant komen te staan met een vastgelopen motor. Wat mij triggerde was de opmerking van de ANWB-monteur: 'dat zie je niet vaak bij deze auto's, dat de motor helemaal vastloopt'. Dat sterkte mijn overtuiging dat de garage een wanprestatie heeft geleverd. Auto is naar mijn garage gesleept, die meldt niet te weten wat er aan de hand is en de motor opnieuw uit elkaar wil halen. Ik heb aangegeven dat niet te willen betalen. Daar heb ik nog geen reactie op. Ik vraag me af hoe sterk ik sta. Behalve de rekening heb ik nergens garantie of voorwaarden van de garage kunnen vinden. Vraag: - is er, net bij het aanschaffen van een product, na een volledige motorrevisie zoiets als een garantie dat je redelijkerwijs mag verwachten dat op cruciale onderdelen de motor blijft functioneren? - kan ik de garage aansprakelijk stellen en eisen dat op hun kosten de motor wordt gerepareerd of wordt vervangen? Welke stappen moet ik hiervoor zetten? Ik hoop op nuttige tips! Vriendelijke groet, Miranda

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft de motor van uw camper 2 jaar geleden laten reviseren. U heeft hier destijds ruim 6000 euro voor betaald. Na 1,5 jaar is de motor vastgelopen. U vraagt naar uw mogelijkheden.

Na een goed uitgevoerde revisie zou een motor weer lange tijd zonder problemen moeten kunnen functioneren.

Als de garantie is verlopen is het wel zo dat vastgesteld moet worden wat de oorzaak is van het vastlopen van de motor. Is de motor vastgelopen door een omstandigheid die niet aan de garage is te wijten, dan kunt u de garage hier niet voor aanspreken. Een dergelijk onderzoek kan , eventueel in overleg met de garage zelf, worden uitgevoerd door bijvoorbeeld DEKRA of CED.

Voor de wijze waarop u de garage kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan onderhoud en reparatie op onze website.