Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bekeuring in Italië 2017

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 maart 2019

Deze maand ontving ik een bekeuring uit Italie. Deze ging over 28-07-2017. Mijn vraag luidt: is deze echt of niet. Hij was ook verstuurd met een Zwitsers poststempel.

De politie adviseerde mij contact op te nemen met jullie, daar zij niet wisten of het echt was of niet. Vreemd om na ruim anderhalf jaar deze bekeuring te ontvangen. Ik ben daar wel geweest op die dag met kenteken zoals vermeld staat. De brief ziet er wat knullig uit. Er staat ook geen betalingstermijn in. Graag advies over deze brief en de echtheid hiervan.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft deze maand via het EMO (European Municipality Outsourcing) een bekeuring uit Italië ontvangen. Het betreft een boete wegens een verkeersovertreding (het onbevoegd rijden in een verkeersluwe zone in Brescia) die op 28 juli 2017 is begaan.

U vraagt zich af of de bekeuring echt is.
Wij hebben geen reden te twijfelen aan de echtheid. Wij zien vaker dat Italiaanse gemeente de inning van verkeersboetes uit handen geven aan het EMO.

360 dagen termijn
Volgens de Italiaanse wetgeving moet de boete verstuurd zijn binnen 360 dagen na vaststelling van de verkeersovertreding. Onduidelijk is wat er precies met 'vaststelling' wordt bedoeld. Hierover zijn meerdere opvattingen. De ene opvatting is dat het gaat om het moment van vaststelling van de overtreding. De andere opvatting is dat het gaat om de vaststelling van de identiteit van de overtreder. Het vaststellen van de identiteit ligt vaak een tijd na de datum van overtreding, omdat het lang duurt voordat de Italiaanse autoriteiten de gegevens van de kentekenhouder hebben ontvangen van de RDW. Bij huurauto's gaat het 360-dagen termijn lopen op het moment dat de verhuurder de gegevens van de huurder heeft doorgegeven aan de autoriteiten.

Verzoek tot betaling
Het komt voor dat u, voordat u het officiële proces-verbaal ontvangt,  eerst een ‘Verzoek tot betaling’ ontvangt. Men kan op dit verzoek ingaan. Gebeurt dat niet, dan volgt het officiële proces-verbaal. Pas na ontvangst van dit officiële proces-verbaal heeft men 60 dagen de tijd om de boete te betalen of om bezwaar maken.  
Mij is niet duidelijk of u het 'Verzoek tot betaling' heeft ontvangen of het officiële proces-verbaal thuis heeft ontvangen.

Bezwaar  maken
De boete moet binnen 360 dagen zijn verstuurd. Dit moet de Italiaanse autoriteit bewijzen. Zo niet, dan kunt u bezwaar aantekenen dat u de boete na de termijn van 360 dagen heeft ontvangen.
Op onze website vindt u daarvoor een modelbrief. https://www.anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/boetes-italiaanse-steden/bezwaar-tegen-italiaanse-boete
Ook kunt u telefonisch contact opnemen om te overleggen met  het EMO en uw bezwaar alvast kenbaar maken. Het telefoonnummer is +39 055 3440338. Voor zover ons bekend is er een Nederlandstalige medewerker. In sommige gevallen kan het EMO de boete seponeren.

Betalen  
Wilt u de boete betalen, doe dat zo snel mogelijk. Als u binnen 5 dagen na ontvangst betaalt, krijgt u 30% korting.

Meer informatie over de verkeersboete uit Italië , over het inrijverbod van Italiaanse steden en over buitenlandse boetes in het algemeen vindt u op onze website.