Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

aankoop auto ontbinden

Vraag gesteld door mmaat op 25 december 2017

Sinds 2 maanden een Renault Zoe, die heel erg niet aan de verwachtingen voldoet. Dat de feitelijke actieradius 300 km zou zijn (ipv de 400 NEDC) wist ik, maar wat mij niet werd verteld is dat de feitelijke actieradius onvoorspelbaar hard terugloopt t.o.v. de echt gereden kilometers. Zeer storend en slecht voor de zenuwen. Kan dit een grond voor ontbinding van de koop zijn?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft onlangs een Renault Zoë gekocht. Deze heeft een feitelijke actieradius van 300 km. In de praktijk lopen de nog beschikbaar aangegeven kilometers snel terug ten opzichte van de werkelijk gereden kilometers. U vraagt zich af of u de koopovereenkomst kunt ontbinden.

Non conformiteit / ontbinden
Indien de auto niet voldoet aan de verwachting die u op grond van de koopovereenkomst mocht hebben, kan herstel of vervanging worden gevorderd op grond van non-conformiteit (artikel 7:17 BW). Als herstel of vervanging niet mogelijk is, kan ontbinding van de overeenkomst gevorderd worden.

Voor een geslaagd beroep op non-conformiteit, dient bewezen te worden dat de auto niet voldoet aan de redelijke verwachtingen. In dit geval betekent dit dat u moet aantonen dat de actieradius van 300 km onder normale rijomstandigheden niet gehaald wordt.

Normale rijomstandigheden
Algemeen bekend is dat bij hogere snelheden, gebruik van de kachel, verlichting, stoelverwarming, radio etc. het bereik achteruit gaat. Deze omstandigheden/verbruikers zijn - net als bij benzineauto’s - van invloed op de actieradius. U mag er echter vanuit gaan dat onder normale rijomstandigheden - dus bij redelijk gebruik van één of meer van deze verbruikers - de werkelijke actieradius wel in de buurt komt van de opgegeven actieradius van 300 km.

Expertise / Geschillencommissie Voertuigen
Om te kunnen bewijzen dat uw auto de actieradius van 300 km onder normale rijomstandigheden niet haalt kunt u overwegen een expertise te laten uitvoeren. Dit kunt u laten doen door ZLA. Als hieruit blijkt dat de actieradius substantieel afwijkt, zou u de zaak kunnen voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Het expertiserapport kunt u als bewijs meesturen. De kosten het expertiserapport kunt u terugvorderen van de koper, als u in het gelijk wordt gesteld.

U zou ook de zaak direct kunnen voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Zij kunnen dan besluiten een expertise te doen.

Meer informatie over klachten na aankoop en het stappenplan vindt u op onze website.