Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Probleem distributieketting

Vraag gesteld door Brendier op 28 juli 2018

Op 1 juli 2017 heb ik bij een Renault dealer een Scenic 115 TCE gekocht met 6 maanden BOVAG garantie. Bij een onderhoudsbeurt op 3 juli 2018 heeft mijn garage geconstateerd, dat de motor een ratelend geluid maakt. Dat kan op een probleem met de distributieketting duiden. De kilometer teller stond op 72.340 km.

Vervolgens ben ik naar de Renault dealer gegaan. Daar werd bevestigd dat de motor inderdaad een ratelend geluid maakt en dat dit veroorzaakt wordt door de distributieketting. Men adviseerde mij om de distributieketting op (korte) termijn te laten vervangen.

Hierna heb ik de rayonvestiging van de Renault dealer gemaild en heb ik mijn probleem uiteen gezet. En gevraagd om met een oplossing te komen, tegen de achtergrond dat ik als consument toch mag verwachten dat een distributieketting bij normaal gebruik toch niet binnen 5 jaar kapot gaat.
Op 14 juli 2018 werd ik door de vestigingsmanager van de Renault dealer gebeld. Hij vertelde me, dat hij contact had gehad met Renault Nederland en dat Renault niets voor mij kan betekenen in deze zaak. Dit om redenen dat de fabrieksgarantie is verstreken. Maar de dealer deed mij een voorstel aan de hand: de garage wil de distributieketting vervangen en ik dien dan € 1500 bij te dragen in de reparatiekosten, die door de garage worden geschat op een bedrag tussen de € 2500 - € 3000.

Ik heb de volgende vragen aan u:

  1. Is het bij u bekend dat er zich wel eens problemen met de distributieketting hebben voorgedaan bij de Renault motor TCE 115?
  2. Mag een distributieketting al bij een kilometrage van ruim 72.000 km kapot gaan?
  3. Wat vindt u van het aanbod van de Renault dealer?
  4. Kan ik nog een beroep doen op het B.W. m.b.t. de wettelijke garantiestelling?
  5. Wat raadt u mij aan te doen?
Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De distributieketting van uw Renault Scenic (72.340 km) dient te worden vervangen. De Renault dealer stelt voor de kosten te delen. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Levensduur distributieketting

Bij normaal gebruik en regulier onderhoud van de auto mag u van een distributieketting verwachten dat deze een autoleven lang meegaat. Dergelijke gebreken doen zich helaas wel vaker voor bij Renault, in het bijzonder bij de 1.2 TCE motor.

Wettelijke garantie

Nu de ketting al bij 72.340 km aan vervanging toe is, maak dat de auto niet voldoet an de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst. Ofwel er is sprake van non-conformiteit (art 7:17 BW).

Voor en beroep op conformiteit dient u zich als consument de verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te herstellen. Laat u dit na, dan verspeelt u zodoende uw rechten.

Verdeling reparatiekosten

Indien er sprake is van non-conformiteit dan zijn de reparatiekosten volledig voor rekening van de verkoper.

Stappenplan

Middels het stappenplan klachten na aankoop leggen wij u stapsgewijs uit hoe u een dergelijk probleem kan aanpakken.