Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geldboete + Rijontzegging in duitsland

Vraag gesteld door Tjezr85 op 13 augustus 2018

Mijn vriendin heeft tijdens een bezoek aan duitsland ergens een snelheidsbord gemist en is geflitst. Aangezien de auto op mijn naam staat heb ik een brief gekregen met daarin een geldboete + een oproep tot getuigen aangezien we 91 reden waar we 60 mochten. De persoon zou ook het rijbewijs moeten opsturen naar duitsland.

Mijn vriendin is doodsbang voor een strafbladvermelding in nederland en ook voor het kwijt zijn van haar rijbewijs. Wat kunnen we het beste hier mee doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een verkeersboete uit Duitsland ontvangen, vanwege een snelheidsovertreding, welke door uw vriendin is begaan, U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Zeugenfragebogen
Allereerst kunt u op het getuigenformulier aangeven dat niet u als kentekenhouder, maar uw vriendin bestuurder was ten tijde van de verkeersovertreding, zodat de geldboete als een tijdelijk rijverbod in Duitsland op naam van uw vriendin zal worden gesteld.

Strafblad
Een dergelijke verkeersovertreding in Duitsland leidt zeer zeker niet tot aantekening op een strafblad in Nederland.

Rijverbod
Naast een geldboete kan een rijverbod opgelegd worden, variërend van één tot drie maanden. Dit rijverbod geldt niet in Nederland, maar alleen in Duitsland. Je hebt vier maanden de tijd om het rijverbod te laten aantekenen op je rijbewijs. Soms gaat het rijverbod in op de dag dat je het verbod laat aantekenen. In andere gevallen gaat het verbod in op de dag erna. Je kunt dit navragen bij de instantie waar je het verbod laat aantekenen. Laat je het verbod helemaal niet aantekenen op je rijbewijs, dan kun je een hogere boete krijgen en als je toch rijdt in Duitsland kan het rijbewijs in beslag worden genomen.

Voor informatie over hoe te handelen bij een rijverbod verwijzen wij je naar de betreffende instantie. Contactgegevens staan op de brief.

Meer informatie over verkeersboete uit Duitsland vindt u op onze website.