Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur e-bike accu

Vraag gesteld door W. Vrolijks op 2 oktober 2023

De accu van mijn Kalkhoff fiets ging na 2 jaar en 1 week kapot. Ik heb toen gratis een nieuwe accu ontvangen. Deze accu heeft het 1 jaar volgehouden. Ook deze was kapot. Volgens de fietsenwinkel waar ik de fiets heb gekocht zit er geen garantie meer op de tweede accu die ik ontvangen heb. Nu is de 3e accu in bestelling. Mijn fiets staat al vanaf juni bij de fietsenmaker en naar verwachting wordt de nieuwe accu eind oktober geleverd. Men had deze al eerder verwacht maar de levering werd steeds uitgesteld. Voor de accu moet ik, uit coulance, iets meer dan 500 Euro betalen (inkoopprijs plus BTW). Nu voelt dit slecht: 2 accu's in 3 jaar tijd kapot. Ik moet de 3e zelf betalen en heb nu al ruim 4 maanden niet de beschikking over de fiets. Is de fiets

Antwoord van Wouter

Antwoord van Wouter

ANWB Expert

U vraagt of de fietsenwinkel verplicht is om de accu gratis te leveren, omdat deze volgens u langer mee moet gaan dan 2 tot 3 jaar.

Hieronder licht ik mijn antwoord toe:
De levensduur van een fietsaccu is sterk afhankelijk van hoe deze gebruikt en bewaard wordt. U dient hier altijd de voorschriften van de fabrikant na te leven. Weinig gebruik van de fiets of de accu constant aangesloten aan de lader zijn over het algemeen genomen oorzaken waardoor de levensduur snel afneemt.

In de garantie voorwaarden van Kalkhoff staat geschreven dat normaal gebruik en slijtage van de accu uitgesloten is van garantie.

Concluderend:
U kunt de fietsenwinkel aanspreken op het functioneren van de accu. Dit kan wanneer u vanaf de eerste ingebruikname hinder ondervond. U moet aantonen meermaals aangegeven te hebben dat de vervangende accu’s niet naar behoren functioneerde. Daar heeft u bewijs van. Nu bent u instaat aanspraak te maken op non-conformiteit, meer hierover leest u in het Stappenplan klachten na aankoop - ANWB.
Ook geeft u aan dat de fiets al 4 maanden niet te gebruiken is. Dit omdat een vervangende accu niet geleverd wordt. Op deze pagina Gebruiksvergoeding - ANWB kunt u nalezen wat uw rechten zijn en kunt u de verkoper aanspreken.

Mogelijk is dit artikel Garantie op garantie e-bike accu (anwb.nl) ook interessant voor u.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.