Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opladen via zonnepanelen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 1 mei 2024

ik laad mijn Jeep op met behulp van zonnepanelen via de Jeep Wallbox. Deze zit aangesloten op een normaal stopcontact met daarin een EnergySaver van Homewizzard. Zodra er meer dan 2300 W aan energie wordt teruggeleverd aan het net wordt de stroom naar de Wallbox gestuurd. Mochten de panelen minder dan 5 minuten 2300 W leveren voor de Wallbox (bijvoorbeeld een wolk voor de zon of een ander apparaat dat veel stroom vraagt) dan wordt er gedurende die 5 minuten stroom van het net gevraagd waarna de Wallbox wordt uitgeschakeld. Dit kan ertoe leiden dat de Jeep gedurende korte tijden wordt opgeladen en niet wordt opgeladen. Mijn vraag is of dit kwaad kan.

Merk: Jeep
Type: Avenger
Bouwjaar: 2024
Brandstof: Elektrisch

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het kwaad kan wanneer het laden van uw elektrische auto regelmatig stopt.

Schade

Het is niet schadelijk wanneer het laden van het accupakket van de Jeep stapsgewijs verloopt of tijdens het laden af en toe onderbroken wordt. U kunt tijdens het laden de sessie tenslotte ook stoppen wanneer u de auto wilt gebruiken, dit heeft geen invloed op het aantal laadcycli. De definitie van een laadcyclus is een keer volledig laden. 

Laadverliezen

Het laden duurt hierdoor natuurlijk wel langer wat gepaard gaat met meer laadverliezen, deze laadverliezen zijn niet kostbaar zolang u de stroom zelf opwekt door middel van de zonnepanelen. Echter wanneer u deze stroom moet kopen is het wel zaak om de verliezen zo veel mogelijk te beperken. Ziet u ook onze pagina over laadverlies bij thuisladen.