Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BOVAG Garantie zinvol?

Vraag gesteld door R. Ummels op 25 september 2023

Bij de seat dealer wil ik een seat mii kopen uit 2018 hij heeft 82000 km gelopen. Hoe zinvol is het om een bovag garantie af te sluiten.

Merk: seat
Type: mii
Bouwjaar: 2018
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 60pk

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Seat Mii met 82.000 km op de teller. U vraagt of het zinvol is om voor een auto van 2018 toch BOVAG Garantie af te sluiten.

Feitelijk heb je bij de aanschaf van een gebruikte auto recht op z.g. 'wettelijke garantie' op basis van non-conformiteit. Wat je van een gebruikte auto mag verwachten is o.a. ook afhankelijk van de leeftijd, kilometrage en aanschafprijs. Wettelijke garantie lijkt BOVAG Garantie haast overbodig te maken maar dat ligt toch wat genuanceerder. In de praktijk blijkt het vaak heel lastig te zijn om aanspraak te maken op wettelijke garantie, met name wanneer de discussie ontstaat of je een specifiek defect wel of niet mag verwachten bij een auto van een bepaalde leeftijd en kilometrage.

BOVAG Garantie heeft een duur van 12 maanden en dekt gebreken die binnen de garantieperiode zijn ontstaan of die niet zichtbaar waren bij aankoop. Onder een gebrek wordt verstaan dat een onderdeel stuk is of door slijtage niet meer aan de norm voldoet die de fabrikant aan het onderdeel heeft gesteld. Alleen banden, ruiten en achteraf gemonteerde accessoires worden uitgesloten maar zijn de voorwaarden verder helder en duidelijk. Een occasion is veelal een flinke investering en speel je wat ons betreft met 12 maanden BOVAG Garantie helemaal op safe. Eigenlijk een meer dan wenselijke aanvulling op de z.g. wettelijke garantie waar een gebrek zeker niet altijd altijd voor rekening van de verkoper is.