Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Roetpluim bij flink gas geven

Vraag gesteld door op 4 januari 2023

bovengenoemde ford is een Hymer Camper Van 522. Wanneer ik normaal gas geef is er geen (nauwelijks) een rookpluim te zien. Geef ik echter (veel meer) gas dan ontstaat er een tijdje een donkere rookpluim. Is dit te verhelpen (minder rijk mengsel of zo iets) goedkope reparatie of moet hiervoor alles uit elkaar gehaald worden. (dure reparatie dus)


Merk: Ford Transit 2l
Bouwjaar: 2006
Brandstof: diesel

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt wat de oorzaak kan zijn van de roetpluim die ontstaat bij flink gas geven.

Ik zie dat de auto voorzien is van een common rail diesel injectie systeem, er is geen roetfilter geregistreerd in het kentekenregister dus hier zal ook geen controle op plaatsvinden.

Roetpluim

Dan uw vraag over de oorzaak van de roetpluim bij accelereren. Dat is zonder controles op de motor zelf uit te voeren lastig te bepalen. Eerst zou de turbodruk gecontroleerd moeten worden, dit is enorm van invloed op de lucht-brandstofverhouding. Een versleten turbo zelf kan ook zorgen voor een pluim bij belasting.
Tenslotte kan ook een slecht werkende EGR-klep deze klachten veroorzaken. Meer uitleg over deze onderdelen op onze site: ANWB EGR-klep en ANWB Turbo.

Chip-tunen

Wat ook regelmatig voorkomt is dat mensen de auto laten chip-tunen. Dit kan zorgen voor beter prestaties maar vaak zijn de emissienormen van ondergeschikt belang met bijvoorbeeld extra roet als gevolg. In dat geval is er waarschijnlijk geen onderdeel defect maar zorgt de elektronica ervoor dat de motor extra roet produceert.