Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Richting aangeven

Vraag gesteld door R. Hendriks op 12 oktober 2022

Kunt u de rijschoolhouders dringend adviseren om vooral op tijd richtingverandering aan te geven? Het komt erg vaak voor dat automobilisten uit luiheid, stoerheid en/of onbenul hun richtingwijzers niet wensen te gebruiken. Handhaving ontbreekt weliswaar maar zelfdiscipline en respect voor medeweggebruikers is een kwestie van opvoeding en in dit geval van opleiding.

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

 

U vraagt of wij de rijschoolhouders dringend willen adviseren om aandacht te besteden in de opleiding om vooral op tijd richtingverandering aan te geven. U merkt namelijk dat automobilisten de richtingwijzers vaak niet gebruiken. 

Het gebruik van de richtingaanwijzer

Veel mensen ergeren zich aan het feit dat veel chauffeurs (zelfs ambulances of politie) hun richtingaanwijzer niet of te weinig gebruiken en degenen die ze wel gebruiken, gebruiken ze soms ook verkeerd. Bijvoorbeeld bij een afrit: eerst afremmen, dan richtingaanwijzer aan en dan de afrit oprijden. Vaak wordt de richtingaanwijzer niet gebruikt bij het wisselen van rijstrook. Specifiek worden de rotondes genoemd, zeker als men de rotonde driekwart neemt. En een richtingaanwijzer is een van de communicatiemiddelen waarmee automobilisten met andere verkeersdeelnemers kunnen communiceren, net als remlichten of signaal met groot licht. En als dat niet goed gebeurt, dan liggen er al gauw risico's op de loer.

Onze rijschoolhouders

Onze rijschoolhouders nemen het punt van (op tijd) richting aangeven altijd mee, het is vast onderdeel van de opleiding. Sinds een paar jaar besteden we in de Kampioen, onze nieuwsbrieven, op anwb.nl en op het ANWB expert platform aandacht aan verkeersregels omdat we geconstateerd hebben dat die kennis maar matig is. Artikelen over rotondes waarin richting aangeven aan de orde kwam of over invoegen, kleuren op de weg en de betekenis ervan. zie hieronder enkele voorbeelden:

ANWB Experts artikel: "Is het gebruik van richtingaanwijzers niet meer verplicht?"

ANWB Quizzen 

ANWB: Verkeersregels

We hebben ook steeds meer verkeersquizzen ontwikkeld zodat leden (en niet leden) hun kennis kunnen testen. Kortom, we zijn op de hoogte van de hinder die door leden wordt ervaren. En proberen binnen de mogelijkheden die we hebben onze leden in ieder geval te informeren en te adviseren.