Naar artikel

Startproblemen door te lage accuspanning

Vraag gesteld door H. Karelse op 14 juni 2022

Accu te weinig vermogen om te starten,lader ctek mx5.0 aa gesloten programma tm 7 afgelopen geen probleem.Starten lopen echter na 2x starten weer geen startstroom wederom aan ctek weer laden wederom na 2x starten geen accu vermogen,krijg op ctek geen meldingen van defect/storingen oid

Merk: opel
Type: karl
Bouwjaar: 2016
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 55 kw

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U heeft regelmatig een lege accu en vraagt wat de oorzaak kan zijn.

Voor zover ik op afstand kan beoordelen zijn er drie mogelijkheden:

  • Er is sprake van een lekstroom. De auto verbruikt stroom wanneer deze geparkeerd staat, zodoende is er te weinig capaciteit om te starten.
  • U gebruikt de auto heel weinig en voor korte afstanden. In dit geval krijgt de accu nooit de gelegenheid om weer volledig op te laden. Starten kost behoorlijk wat stroom, het is dan ook noodzakelijk om regelmatig een lange afstand te rijden om de accu weer volledig op te laden na een aantal malen starten.
  • Uw auto heeft een matige dynamo die de accu helaas niet volledig oplaadt.

Indien u een lidmaatschap van de Wegenwacht heeft kunt u gebruik maken van de ANWB accucheck. De monteur zal dan de conditie van de accu beoordelen maar ook of er sprake is van een lekstroom en of de dynamo goed werkt. Wanneer er sprake is van een lekstroom of een slechte dynamo zal dit moeten worden hersteld door de garage.

============

Update juni 2023

De ANWB accucheck is helaas niet meer beschikbaar. 

Zie 5 tips om accuproblemen te voorkomen