Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lampje uitlaatgas brandt. Onderzoekskosten maken of meteen maar de katalysator vervangen?

Vraag gesteld door T. de Rooij-van Kampen op 20 juni 2022

Bij garage geweest en die zegt dat lampje  verbinding heeft met meerdere zaken, moet allemaal nagekeken worden volgens garage. Waarschijnlijk veel arbeidskosten voor een kleinigheid. Is het niet voordeliger om meteen een nieuwe katalysator te plaatsen? Is brandstof ook van invloed op katalysator?

Merk: Volkswagen
Type: Polo
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


Bij uw auto brandt het waarschuwingslampje uitlaatgas.

Afwijking gezien

Als het waarschuwingslampje uitlaatgas brandt betekent dit dat het motormanagement een afwijking gezien heeft waardoor de samenstelling van de uitlaatgassen niet aan de milieuwetgeving voldoet of voldeed. Dit kan vele oorzaken hebben. Het kan veroorzaakt worden door een defect aan een onderdeel, inwendige vervuiling, of doordat er een component buiten de regelwaarde functioneerde.

Conclusie

Ik zou adviseren om de garage toch een diagnose te stellen en niet lukraak de katalysator te vervangen. Het zou jammer zijn als u die investering doet als later blijkt dat dat het probleem niet was. De werking van de kat is te meten. Door de auto uit te lezen kan worden gezien welke storing er aan de hand is, en kan er een prijsopgave worden gemaakt.