Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu aan vervanging toe?

Vraag gesteld door M. Middelman op 10 februari 2022

1 jaar geleden heeft Audi dealer nieuwe accu geplaatst. Nu geeft auto aan dat accuspanning te laag is ( meting komt uit op 12.0 op de polen). Dealer zegt dat accu goed is. Accucapaciteit is nog 90 % dus niets aan de hand. Garage heeft accu volledig opgeladen in 24 uur en dus ging het even weer goed (=geen melding). Overigens was de spanning op de polen na 1 dag 12,3 Volt. Nu 3 weken later is spanning 12.0 en geeft auto weer de melding. In mijn beleving is de accu kapot echter garage blijft bij standpunt dat er niets aan de hand is. Wat is nu waar ?

Merk: Audi
Type: A3
Bouwjaar: 2013

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Op het dashboard komt de melding dat de accuspanning te laat is en u vraag of de accu vervangen moet worden.

Oorzaken

Er is inderdaad iets niet goed met de spanning in de accu. Nu kan dit door verschillende oorzaken komen: de dynamo kan soms slecht laden, er kan sprake zijn van een lekstroom maar natuurlijk ook de accu in slechte conditie verkeren.

Meten

Op afstand is het niet mogelijk om hier een uitspraak over te doen. De conditie van de accu moet gemeten worden. Dit doet men niet door de spanning te meten maar te beoordelen hoeveel oppervalk van de platen nog actief is. Dit wordt altijd minder naar mate een accu veroudert. Ook moet er gemeten worden of er misschien spraken is van een lekstroom, wellicht is er een stille gebruiker die zorgt dat de accuspanning daalt wanneer de auto niet gebruikt wordt. Ook zou het kunnen dat de dynamo niet altijd optimaal laadt.

 

 

======

Update juni 2023

De Wegenwacht accucheck is niet meer beschikbaar. 

Lees: 5 tips om accumproblemen te voorkomen