Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is LED toegestaan?

Vraag gesteld door op 2 februari 2022

Onze occasion camper - geimporteerd uit Duitsland door de verkoper - blijkt te zijn uitgerust met Osram H7-Led Nightbreaker lampen. Onze garage twijfelt of dat is toegestaan.

Merk: Citroen
Type: Jumper
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 130

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U heeft een vraag over after-market ledverlichting ter vervanging van bestaande halogeenlampen. 

Niet toegestaan

Gebruik van LED of Xenonlampen in het bestaande armatuur is niet toegestaan. De typegoedkeuring heeft plaatsgevonden met halogeenlampen en (niet goedgekeurde) LED kan zorgen voor een heel ander lichtbeeld. Ook hebben LED bulbs met fittingen voor bestaande armaturen geen E-keurmerk.

LED

LED heeft wel voordelen ten opzichte van halogeenlampen; de levensduur is langer en dat bevordert de veiligheid. Als de lampen verder zouden voldoen aan dezelfde eisen als lampen die wél een E-keurmerk krijgen (lichtopbrengst, passend voor de armaturen dus geen afwijkingen in lichtbundel, geen verblinding) dan zie ik er wel voordelen in. Maar op dit moment staat de regelgeving gebruik van deze lampen nog tegen. Bij de productinformatie van deze lampen staat ook vermeld dat ze niet mogen worden gebruikt op de openbare weg. 

Wat er wel bij gezegd moet worden is dat er geen actieve controle is op het soort lichtbron. Dus wanneer de koplampen een juist lichtbeeld geven zullen ze goed gekeurd worden bij de APK, ook op de openbare weg is er vrijwel geen controle. Maar de verlichting voldoet niet aan de Nederlandse wetgeving dus officieel is het niet toegestaan om de lampjes te vervangen door LED.

Meer informatie vindt u op onze pagina over LED-lampen

Reacties

A. Wittens

Auteur - 30 november 2023

De Osram Night Breaker LED is 1 van de weinige legaal en goedgekeurde LED retrofit lampen voor een selectie aan voertuigen. Deze lijst groeit gestaag met meerdere voertuigen waarvoor de goedkeuring geldt.
Bron: https://www.osram.com/am/night-breaker-led-compatibility-list-netherlands.jsp
Bron: https://media.osram.info/media/img/osram-dam-22090835//LEDriving_LED_NB_Fahrzeugliste_EN_25102023.pdf

 

Pieter

ANWB Expert - 30 november 2023

Dank u voor de aanvulling. We hebben de afgelopen tijd veel contact gehad met RDW over dit onderwerp en de conclusie is als volgt:
Nederlandse auto’s mogen inderdaad gebruik maken van deze LED’s van Osram, we zijn er zelfs voorstander van zolang de LED’s zijn goedgekeurd voor deze specifieke koplampunit. Maar let op: deze LED’s mogen niet in Nederland verkocht worden. Op de bijgevoegde pagina staat de volledige uitleg: ANWB; mag je halogeen vervangen door LED-lampen?.